BOŽOVIĆ: Crna Gora i Srbija da grade odnose na temeljima slavne istorije

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori  Vladimir Božović  istakao je da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obiljeležimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali da ih ne može mijenjati.

Božović je prisustvovao  danas, na poziv Srpskog nacionalnog savjeta, izložbi dokumenata pod nazivom ‘’Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja’’, saopšteno je iz ambasade Srbije.

“Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”, kazao je on.

Kako je saopšteno, osvrnuo se na to da istorija, kao učiteljica života, treba da nas uči da ono što je najbolje iz istorijskog pamćenja jednog naroda, jedne nacije, jedne epohe, “izvlačimo kao najbolje iskustvo i to iskoristimo u ovim sadašnjim izazovnim vremenima, kao i u onim koja tek dolaze.”

Božović smatra da sada dvije nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija Srbija i Crna Gora treba da grade odnose na temeljima ove slavne istorije i prošlosti.

“Takva istorijska podsjećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo. Da gradimo bratske i prijateljske odnose, uvažavajući jasne i nepobitne činjenice, sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo”, kazao je Božović..

On je kazao da bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem sjetiti svih tih ljudi, njihovih djela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti”, zaključio je Božović.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close