KAKO SE PRAVILNO POSTI BOŽIĆNI POST: Evo kad se posti na vodi, kad se jede RIBA, a nikako ne pravite ove GREŠKE koje vode u GRIJEH

Božićni post, koji kreće u subotu 28. novembra, traje sve do Božića, a evo kojih pravila treba da se pridržavate da biste ispoštovali post i pričestili se!

Prema pravilima posta i prema riječima Svetog JovanaZ latoustog, tjelesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

“Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnijevnog čovjeka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si tijelo mučio?”, prenose se riječi Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.U Svetom pismu piše “ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga”, što znači da je čovjek čovjeku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo bijesni i sebični.

U postu se treba pokajati, ispovijedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba tijelo mučiti postom ako ćemo biti bijesni, ako ćemo se svađati i željeti zlo bližnjem svom. U postu treba opraštati i nastupati čista srca, pripovijedaju sveštenici

Strogo se posti na vodi samo srijedom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstroži post je na Badnji dan kada su pravi vjernici toga dana sve do večere samo na vodi.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close