MA dobio pomoć od 45,45 hiljada eura

Avio-kompanije, njih osam koje saobraćaju prema Sloveniji, među kojima je i crnogorski Montenegro Airlines (MA), dobile su od slovenačke Vlade pomoć u ukupnom iznosu od 985,32 hiljade eura.

MA je dobio podršku od 45,45 hiljada eura, pišu Vijesti.

Slovenačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju raspisao je prvi tender za pomoć kompanijama koje namjeravaju da u narednoj godini lete dva puta sedmično ka toj državi.

Slovenija nema nacionalnog avio-prevoznika.

Lufthansa će dobiti 371,04 hiljade eura, Air France 176,16 hiljada, Turkish Airlines 148,53 hiljade, Air Serbia 98,13 hiljada, Vizz Air 80,34 hiljade, MA 45,45 hiljada, LOT Polish Airlines 43,62 hiljade i Sviss International Air Lines 22,05 hiljada”, prenosi portal Ex Yu Aviation (EYA).

Easy Jet je diskvalifikovan bez objašnjenja slovenačkog Ministarstva zašto ta kompanija nije ispunila uslove.

MA je u julu i avgustu od crnogorske Vlade dobio 35 miliona eura, a stopirana je primjena posebnog lex specialisa koji predviđa pomoć u ukupnom iznosu od 155 miliona.

Buduća vlada će odlučivati šta će da radi sa državnim avio-prevoznikom, čiji je opstanak pod znakom pitanja.

Prema prvobitnim tenderskim uslovima slovenačkog resora, trebalo je da prevoznici obavljaju najmanje dva leta sedmično do Slovenije između 30. marta i 30. septembra ove godine da bi imali pravo na pomoć. Potom je Vlada te države promijenila pravila pa se subvencije daju onima koje su u ovoj godini imale letove ili će ih imati u ljeto naredne godine.

Portal EYA navodi da je slovenačka Vlada planirala još dva kruga tendera za subvencije.

Prema prvobitnom vremenskom okviru i zahtjevima, avio-kompanije koje održavaju usluge između 1. oktobra ove godine i 31. maja naredne moraju da se prijave za pomoć do 10. juna sljedeće godine. Prevoznici koji će letjeti ka Sloveniji između 1. juna i 31. decembra naredne godine moraju podnijeti prijave do 11. oktobra sljedeće godine.

“Iako je slovenačka Vlada u početku rekla da je izdvojila još 3,5 miliona eura za one koji lete od oktobra nadalje, ta brojka je sada smanjena na samo milion. Avio-kompanija može da dobije najviše 30 eura po putniku”, navodi EYA.

(Vijesti)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close