“Božović kao da se trudi da naruši odnose s Crnom Gorom” - Volim Podgoricu

“Božović kao da se trudi da naruši odnose s Crnom Gorom”

Umjesto da svojim primjerom i sa svoje pozicije zbližava dvije susjedne države, ambasador Srbije Vladimir Božović kao da se trudi da svojim izjavama trajno naruši odnose sa Crnom Gorom i crnogorskim narodom, saopštio je danas član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković, poručujući da su spremni da mu, u duhu dobrosusjedskih odnosa, uruče dokumentaciju i literaturu o sramnoj Podgoričkoj skupštini, kako se takvi ponižavajući postupci ne bi ponavljali.

“Reći da je sramna Podgorička skupština bila “slobodan izraz narodne volje” može samo neko ko nema veze ni sa istorijom, ni sa činjenicama i ko ne poštuje Crnu Goru i Crnogorce”, navodi Đurašković.

Kako ističe, Skupština, kojom je ugašena crnogorska država i protjerana kraljevska loza Petrović-Njegoš, je na brzinu sastavljena i izabrana, mimo Ustava i zakona Kraljevine Crne Gore i mogućnosti slobodnog izražavanja za većinu tadašnjih stanovnika naše države, te predstavlja sraman i kukavički čin aneksije Crne Gore.
“Zbog toga je ta i takva “skupština” i dobila adekvatan odgovor na Božić 1919. godine, ali i kroz pobjedu crnogorskih partizana koji će na Osnivačkom kongresu Komunističke Partije Crne Gore 1948. u slobodnoj Prijestonici ponoviti: Takozvano ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom u novembru 1918. godine izvršeno je ne samo protiv volje i raspoloženja crnogorskog naroda, nego i uz pomoć bajoneta srpske vojske, i to na najgrublji način, putem sile i prevare”, podsjeća Đurašković.
Dodaje da su ideološki raznorodni pokreti, kraljevski i petrovićevski iz 1919. i republikanski i partizanski iz 1941. godine imali isti stav o tom događaju, baš kao i Skupština Crne Gore koja je 2018. donijela Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine.

“To bi barem trebalo da je poznato ambasadoru Božoviću, ako ne želi da se vraća previše u istoriju”, poručuje Đurašković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com