Ko je ambasador Srbije, protjeran iz Crne Gore, i zbog čega je postao persona non grata? - Volim Podgoricu

Ko je ambasador Srbije, protjeran iz Crne Gore, i zbog čega je postao persona non grata?

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Kao razlog, iz Ministarstva vanjskih poslova su naveli da je Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao “oslobođenom” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Time je, kako smatraju u MVP “unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore”, koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, “ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš”.

Rođeni Nikšićanin

Vladimir Božović rođen je 1970. godine u Nikšiću gdje je završio i osnovnu i srednju školu.

Završio je kriminalističke studije u Beogradu, potom studije prava  u Podgorici i Kragujevcu, da bi diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, gdje je i na poslediplomskim studijama.

Kao student je prodavo knjige i časopisea istovremno je vozio kamion do Italije. Ozbiljniji adovkatski angažman uslijedio je po otvaranju sopstvene kancelarije.

Bio je advokat Mitropolije crnogorsko-primorske, a zastupao je prvog haškog optuženika, Dušana Tadića, zajedno s Džonom Lingvistonom, koji brani Milana Milutinovića.

U biografiji na “Linkedinu”, Božović, navodi da je karijeru započeo 1995. godine kao pripravnik u Beogradu, Srbiji i Milvokiju, SAD, a da je 1997. godine započeo vlastitu praksu i otvorio advokatsku kancelariju Božović. To mu je omogućilo da godinama bude gost na čuvenom Molitvenom doručku u Bijeloj kući u Vašingtonu (SAD).

Veliko interesovanje javnosti izazvao je posle Ibarske magistrale i atentata na predsjedika SPO Vuka Draškovića, jer je predstavljao porodice oštećenih.

Od 2004. do 2007. godine bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i generalni inspektor Odjeljenja za javnu bezbjednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a tokom 2005. godine nacionalni koordinator za policiju i ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori pri Savjetu Evrope.

Ističe da je od aprila do novembra 2012. godine radio kao savjetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova, a od novembra 2012. do maja 2014. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za unutrašnju kontrolu i međunarodnu saradnju.

Navodi da je bio i savjetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova od maja 2014. do maja 2015. godine.

Nekadašnji član Srpskog pokreta obnove, prešao je u Srpsku naprednu stranku gdje je kasnije postao član Glavnog odbora SNS.

Osnivač je fonda Petar II Petrović Nјegoš i Centra za strateške projekte.

“Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primjer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom. Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem sjetiti svih tih ljudi, njihovih djela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti”, poručio je božović sa mjesta ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

V.R.

 

2 komentara

  1. To your organization online business owner, releasing an important company is the bread so butter inside of their opportunity, and choosing a wonderful child care company often means the particular between a victorious operation this is. how to start a daycare

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com