KORONA I U UIKS-U: Inficirana 23 službenika i jedan zatvorenik - Volim Podgoricu

KORONA I U UIKS-U: Inficirana 23 službenika i jedan zatvorenik

Kod 78 službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) registrovana je infekcija koronavirusom od početka epidemije, dok je kovid-19 istovremeno zabilježen kod 10 osoba lišenih slobode.

To je “Vijestima” zvanično saopšteno iz te institucije, krajem prethodne sedmice.

Oni su, međutim, tada objavili da je virus trenutno aktivan kod 23 službenika, odnosno kod jednog lica lišenog slobode.

“Od početka epidemije izazvane koronavirusom do danas u Upravi za izvršenja krivičnih sankcija je registrovano 10 slučajeva infekcije koronavirusom kod lica lišenih slobode, od kog broja je trenutno 1 aktivan slučaj.

Kada su u pitanju službenici UIKS-a, kod 78 službenika je registrovana infekcija koronavirusom, od kojih su trenutno 23 aktivnih slučaja”, navodi se u odgovorima iz UIKS-a, na čijem je čelu Milan Tomić.

Oni su pojasnili da se osobe pozitivne na novi koronavirus izdvajaju iz kolektivnog smještaja i budu u samoizolaciji.

“Kada je u pitanju infekcija koronavirusom kod lica lišenih slobode, takva lica se izdvajaju iz kolektivnog smještaja i smještaju u samoizolaciji uz konstantan nadzor i pružanje zdravstvene pomoći od strane medicinskog osoblja Sektora za zdravstvenu zaštitu UIKS-a, uz konsultaciju Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Takođe, vrši se trijaža kontakata u cilju izolovanja istih i sprečavanja daljeg širenja virusa”, piše u odgovorima iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Posjeta još nema

Krajem oktobra, iz UIKS-a je “Vijestima” rečeno da preduzimaju mjere kojima će omogućiti posjete pritvorenim i osuđenim osobama.

Tada su najavili da će njihovi susreti sa familijom i prijateljima, međutim, izgledati malo drugačije nego u regularnim okolnostima – posjetioci će morati da nose zaštitne maske, rukavice, a na prijavnici će im mjeriti temperaturu. Rečeno je da će osim toga morati da poštuju propisanu fizičku distancu, što će usloviti smanjen broj ljudi koji istovremeno mogu boraviti u prostoriji za posjete.

Iz Uprave su objasnili da će nakon svake grupe, prostorije za posjete biti dezinfikovane, ali da su pripremili i druge mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

“Upravu za izvršenje krivičnih sankcija u prethodnom periodu posjetio je epidemiolog Instituta, u cilju sagledavanja mogućnosti ponovnog uspostavljanja posjeta licima lišenim slobode, na osnovu čega su i date određene preporuke kako bi se stvorili uslovi za ponovno omogućavanje prava na posjetu licima lišenim slobode. Nadležni u UIKS-a su postupajući po predmetnim preporukama preduzele aktivnosti na stvaranju uslova, da se uz mjere prevencije u nešto suženom obimu ponovo omogući ostvarivanje prava na posjetu lica lišenim slobode… U narednom periodu očekujemo da će se uz poštovanje preporuka datih od strane nadležnih iz Instituta, ponovu omogućiti ostvarivanje prava na posjetu u UIKS-u”, kazali su iz tada.

To, međutim, još nije omogućeno.

Zatvorenicima su, osim posjeta, zabranjeni i izlasci na vikend odsustva. Zbog toga su, ranije, tražili da se usvoji Zakon o amnestiji, kojim bi se smanjio broj osuđenika.

Tvrdili su da među njima ima dosta hroničnih bolesnika, kod kojih bi kovid-19 doveo do katastrofalnih posljedica.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com