MIRANOVIĆ DEMANTOVALA: Nisam napustila NKT - Volim Podgoricu

MIRANOVIĆ DEMANTOVALA: Nisam napustila NKT

Članica Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i donedavna pomoćnica ministra zdravlja i bivša generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović reagovala je na današnji tekst objavljen u dnevnoj novini i na portalu “Vijesti” pod naslovom “Privatni interesi ispred javnog”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Netačne i zlonamjerne objave u dnevnom listu „Vijesti“ nisu novost, ali ne smiju, kao i uvijek, biti nesankcionisano pravilo. Od bombastične konstatacije da sam napustila Ministartsvo zdravlja i NKT u sred epidemije, koje imaju za cilj da me prikažu u ružnom svijetlu i dovedu u pitanje moju profesionalost, tačno je samo ono prvo, i to samo djelimično. I nakon „napuštanja“ (kao da je u pitanju doživotna pozicija ili bračna zajednica), nastavila sam aktivnosti na čelu dva ključna stručna tijela: Nacionalnog koordinacionog tijela za presađivanje organa i Nacionalne komisije za kvalitet. Ovih dana sprovodim intenzivnu komunikaciju sa EUROTRANSPLANTOM u vezi implementacije Teaching and Training programa za oblast transplantacije bubrega, kao i komunikaciju sa Ministarstvom za ljudske resurse Mađarske u vezi potpisivanja ugovora za transplantaciju pluća za pacijente iz Crne Gore.

Takođe, kao član NKT-a i predsjednik Nacionalne komisije za kvalitet, inicirala sam i organizovala uvođenje protokola za liječenje pacijenata oboljelih od COVID19 na primarnom nivou zdravstvene zastite, za čije je usvajanje zakazana sjednica Komisije za kvalitet u ponedjeljak, 30.11.2020. godine. U toku su pripreme i za izmjenu postojećeg Protokola liječenja oboljelih od COVID19 na sekundarnom i tercijernom nivou.

Najzad, vratila sam se u Klinički centar Crne Gore, na poziciju sa koje sam došla, da brinem o zdravlju djece, ako dozvoljavate novinari „Vijesti“, na šta nikada niste imali primjedbe, ako me sjećanje dobro služi. Uostalom, struka je moje trajno opredijeljenje, a briga o zdravlju pacijenata je nešto što moj posao čini javnim zauvijek, na svakom mjestu, u svakoj prilici, koju god funkciju pokrivala. Možda vaša svijest neće moći da preradi informaciju da sam gotovo dvije godine volonterski radila u Kliničkom centru i nakon preuzimanja funkcije direktora direktorata u Ministartsvu zdravlja, kao što teško usvajate činjenicu da za 80 sjednica NKT-a, niko nije dobio jedan euro nadoknade!! Toliko o „privatnom“ interesu u odnosu na „javni“ kojim ste zakitili naslov.

Sa koliko sam posvećenosti i entuzijazma radila u Ministartsvu zdravlja i kakvi su rezultati ostali zamnom najbolje govori činjenica da sam najzaslužnija za otvaranje Centra za autizam „Ognjen Rakočević“, da sam bila motor strukturne reforme zdravstvenog sistema uvođenjem elektronskog zakazivanja, da sam idejni tvorac digitalizacije protokola liječenja na primarnom nivou zdravstvene zaštite, da sam učestvovala u izradi Strategije Pametne specijalizacije S3 i njenoj odbrani pred Evropskom Komisijom koja je pozitivno ocijenjena. Mjerljivi ishodi djelovanja su da je crnogorski zdravstveni sistem zahvaljujući takvom pregnuću i drugim dostignućima Ministarstva zdravlja (nova Lista ljekova, prije svega) napredovao sa 35. mjesta u Evropi (čijoj su objektivnosti „Vijesti“ vjerovale u transu) do 22. (u koje su „Vijesti“ sumnjale, duboko istraživački nepovjerljivo).

Vijest da sam napustila NKT je lažna, i spada u tipične vijesti sa kvalifikovanom namjerom da nekome ugroze lični i profesionalni integritet. Članstvo u NKT-u smatram jednim od najznačajnijih i najzahtjevnijih iskustava brige o zdravlju i životima građana Crne Gore. To je ratna pozicija, koju kao hrabra osoba sa ličnim integritetom i visokim moralnim načelima, ne napuštam dok su na funkcijama oni koji su mi ukazali povjerenje.

Istorija svjedoči da se ljudi dijele na one koji rade i one koji duboko zavaljeni u sopstvenu nebitnost, kritikuju rad onih prvih. Kada se ovi drugi budu prihvatili ozbiljnog rada, shvatiće koliko je energije uloženo da se crnogorski zdravstveni sistem dovede do ovog nivoa funkcionalnosti koju je iskazao pred užasno ozbiljnim izazovom kakav je epidemija COVID19 i koji je bacio na noge bogatije, tehnološki zrelije”, navodi Miranović u reagovanju.

Ispravka i izvinjenje

Greškom u tekstu pod naslovom “Privatni interesi ispred javnog” objavljenog danas u novini i na portalu napisano je da je Vesna Miranović napustila Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Informacija nije tačna. Izvinjavamo se gospođi Miranović i čitaocima “Vijesti” zbog nenamjerne greške.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com