SJUTRA JE VELIKI PRAZNK: Ove 4 STVARI morate da URADITE, a JEDNA vam nikako neće BITI po VOLJI

Pravoslavna crkva i njeni vjernici u nedelju, 29. novembra obilježavaju dan Svetog apostola Mateja, koji se u narodu naziva i Matejevdan. Prema predanju, ovaj svetitelj je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, pa je poznat i kao jevanđelist Matej.

Rođen u jevrejskoj porodici kao Levije, Matej je svoju karijeru gradio kao poreznik. Koji baš i nije bio nešto posebno omiljen u narodu. Život mu se promijenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga slijedi, a kasnije ga i uvrstio među svojih 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovjedao je hrišćanstvo i iscjeljivao bolesne, izgonio đavole, liječio gubave i vaskrsavao mrtve. Matej je bio očevidac i svjedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovijedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini. Po odlasku iz Jerusalima propovijedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji… Prema predanju, on nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Molitva koju bi danas trebalo izgovoriti glasi: “Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim”.

Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove. Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa.

Iako se Metejevdan u mnogim porodicama obilježava kao krsna slava, ove godine mnogi od nas, iz zdravstvenih razloga, neće iskoristiti priliku da se vide sa svojim najmilijima koji slave, niti će, iako je red, moći da im slavu čestitaju uživo.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close