ŠOKANTNA ODLUKA HAŠKOG TRIBUNALA: Tačiju odobren SLOBODAN dan

Kada je saznao da će biti uhapšen i prebačen u Hag, bivši komandant OVK Hašim Tači tražio je još jedan dan na slobodi i dobio ga.

Kako je navedeno u dokumentima Specijalnog tužilaštva, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, on se “nešto poslije 15 sati 4. novembra sastao sa predstavnicima Tužilaštva i tada je obaviješten da je optužnica protiv njega potvrđena i da je izdat nalog za hapšenje”. Tada je tražio još jedan dan kako bi se obratio “narodu Kosova i završio planirane obaveze”. Izašli su mu u susret, ali uz opomenu da će odmah biti uhapšen ukoliko nešto pokuša, pišu Novosti.

Narednog dana, 5. novembra, on je došao u prostorije Euleksa gdje je i uhapšen. U Hag je transportovan sa jednim koferom, rancem i kesom sa ličnim stvarima. U istom avionu bili su Redžep Seljimi i Kadri Veselji, koji su takođe uhapšeni od Euleksa.

Veselji je preko svog branioca Bena Emersona petnaestak dana pred hapšenje tražio da ne bude naloga za hapšenje, već da se će dobrovoljno predati. Advokat je govorio da ne postoje dokazi kojim bi mogao da se opravda stav da će “Veselji pobjeći ili da će uticati na svjedoke, kao i da je on poznata ličnost koja živi sa porodicom u Prištini i obavlja nekoliko javnih političkih funkcija, što eliminiše svaki rizik od bjekstva”. Međutim, tužilac Džek Smit je uvijek ponavljao stav da postoji rizik od bjekstva i da optuženi imaju novac i uticaj da vrše pritisak na svjedoke.

Dan prije Tačija, Veseljija i Seljimija uhapšen je Jakup Krasnići. Kako je opisano, dok je rađen pretres kuće, službenik je primijetio da on “nešto radi sa mobilnim telefonom, pa mu ga je oduzeo i upozorio da je on već uhapšen”. Krasnići se usprotivio i rekao da nije trebalo da mu uzimaju telefon, pišu Novosti.

“Vaša žalba će biti uzeta u obzir”, rekao je službenik.

Prije nego što su krenuli ka Hagu, sva četvorica su testirana na koronu i bili su negativni.

Inače, oni se terete za ratne zločne i zločine protiv čovječnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998. do kraja septembra 1999, nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima.

Sumnjiče se za ubistva najmanje 98 ljudi, kao i za mučenje, prisilno zatvaranje i kidnapovanja najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom KiM, kao i u Kukešu i Cahanu u sjevernoj Albaniji.

Veće Ustavnog suda pri Specijalnom sudu za ratne zločine na KiM odbilo je Tačijev predlog o ustavnim amandmanima, kojima je on doveo u pitanje rad ove pravosudne institucije uz obrazloženje da ima mandat na pet godina, što je isteklo još u avgustu. On je takođe predložio da sud prestane da radi na odnosu dogovora Savjeta EU i tzv. vlade Kosova. Odlučeno je da su ovi amandmani neustavni, da umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem 2 iz Ustava.

“Sud nastavlja da radi do obavještenja Savjeta EU o njegovom završetku”, stoji u odluci.

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close