VUKOVIĆ: Investitor sadržaja na Trgu nezavisnosti dobiće ih u vlasništvo ili dugoročno korištenje - Volim Podgoricu

VUKOVIĆ: Investitor sadržaja na Trgu nezavisnosti dobiće ih u vlasništvo ili dugoročno korištenje

Vuković je rekao da je ideja da potencijalnom investitoru ponude u vlasništvo trajno ili na duži period te sadržaje na glavnom podgoričkom trgu

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je veoma zadovoljan prvorangiranim rješenjem na konkursu za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici koje su uradili Amerikanci, ali i da će se potruditi da se ova velika investicija realizuje kroz “privatno javno partnerstvo” na osnovu kojeg bi investitor sadržaje dobio u trajno vlasništvo, ili na duži period.

“Svako ko prošeta glavnim gradskim trgom vidjeće da tamo nedostaju oni sadržaji koje nalazimo u svjetskim gradovima”, kazao je Vuković.

“Mi kao gradska uprava smo sebi zacrtali cilj da promijenimo to stanje. Na različite načine smo kroz organizaciju manifestacija pokušali glavnom gradskom trgu da udahnemo život.”

“U budžetu za ovu godinu opredijeli smo značajna sredstva za novo idejno rješenje glavnog trga”, kazao je Vuković.

Vuković je naglasio da će se potruditi da Podgorica dobije rekonstruisani trg, a da to ne košta sugrađane ni jedan jedini euro.

Vuković e pojasnio da je pobjedničkim rješenjem ispod Trga nezavisnosti predviđena izgradnja 737 parking mjesta, što je za 200 više od sadašnjeg broja u užem centru grada. Osim toga, predviđena je izgradnja 4.500 kvadrata poslovnih prostora, a na samom trgu biće i, kako kaže, novo zelenilo, odnosno 60 stabala, a sada ih je nešto preko 50.

“Na taj način oživljavamo centar grada. Poslovni prostori su prazni, niko neće da otvori firmu”, kazao je Vuković.

Vuković je kazao da bi izgradnja sadržaja koštala 12.387.000 eura, a da će se potruditi da građane ne košta nijedan euro. Pojasnio je da, s obzirom da se gradi garaža i poslovni prostori na minus jednom nivou.

Vuković je rekao da je ideja da potencijalnom investitoru ponude u vlasništvo trajno ili na duži period te sadržaje na glavnom podgoričkom trgu.

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić kazao je da će prostor trga biti povećan, a da će nakon rekonstrukcije biti promijenjen režim saobraćaja u centru grada.

On je istakao da je zgrada “Beka” u privatnom vlasništvu. “Nije to imovina Glavnog grada. Naša ideja je bila da vlasnicima pomognemo da se nađe partner da se to komercijalizuje da tu bude hotel, šoping mol”, rekao je Vuković.

Predsjednik žirija arhitekta Nikola Drakić je kazao da je prvonagrađeni rad funkcionalno i estetski iskoristio prostor.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com