DANAS JE JEDAN OD 12 APOSTOLA: Sveti Matej je napisao Prvo jevanđelje, a ovo bi danas TREBALO DA URADITE - Volim Podgoricu

DANAS JE JEDAN OD 12 APOSTOLA: Sveti Matej je napisao Prvo jevanđelje, a ovo bi danas TREBALO DA URADITE

Pravoslavni vjernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Mateju.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik. Sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju.

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cijenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promijenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga slijedi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovijedao je hrišćanstvo i iscjeljivao bolesne, izgonio đavole, liječio gubave i vaskrsavao mrtve. Matej je bio očevidac i svjedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovijedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini. Po odlasku iz Jerusalima propovijedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej. Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

Molitva koju bi danas trebalo izgovoriti glasi:

“Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim”.

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Matijevdan se u mnogim porodicama, a naročito među prwavoslavnim vjernicima u Hercegovini obilježava kao krsna slava.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, pa tako i Uprava carina Srbije obilježava upravo ovaj dan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com