KIM BIJESAN ZBOG PANDEMIJE: Zabranio ribolov, zatvorio Pjongjang i naredio EGZEKUCIJE - Volim Podgoricu

KIM BIJESAN ZBOG PANDEMIJE: Zabranio ribolov, zatvorio Pjongjang i naredio EGZEKUCIJE

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un bijesan je zbog pandemije i pada ekonomije, tvrde južnokorejski obavještajci.

Kako je prenio AP, Kim je naredio “iracionalne mjere” kako bi se spriječilo širenje korona virusa, uključujući egzekuciju najmanje dvoje ljudi, zabranu ribolova i zatvaranje Pjongjanga.

Poslednje informacije iz “zatvorenog kraljevstva” dolaze od južnokorejskih parlamentaraca koji su razgovarali sa novinarima u petak, nakon privatnog sastanka sa Nacionalnom obaveštajnom službom (NIS).

Služba je obavijestila zvaničnike da je jedan od dvoje pogubljenih bio dobro poznati vlasnik mjenjačnice u Pjongjangu, koji je navodno okrivljen za pad sjevernokorejske valute. Druga osoba je, kako prenosi “Biznis insajder”, važan zvaničnik vlade koji je uhvaćen u kršenju restriktivnih mjera na robu iz inostranstva, uvedenih za vrijeme pandemije.

Ekonomija Sjeverne Koreje je pod velikim teretom pandemije jer je zemlja bila primorana da zatvori granicu sa Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, još u januaru.

Prema podacima južnokorejskog Međunarodnog trgovinskog udruženja, sjevernokorejska trgovina sa Kinom smanjila se u septembru za 73 odsto i na putu je da padna za 80 do kraja godine.

Kim je takođe uveo zabranu ribolova kako bi spriječio da se morska voda inficira virusom, rečeno je iz NIS, prenosi “Biznis insajder”. Potpuni karantin je uveden u nekoliko regiona zemlje, uključujući prijestonicu i sjevernu provinciju Čagang. Zaustavljen je i turizam.

Međutim, Sjeverna Koreja još nije prijavila nijedan slučaj zaraze ili smrti od Kovida-19, iako je malo vjerovatno da je to istina. Kako se u laboratorijama širom svijeta razvijaju vakcine, Kimova vlada je navodno pokušala da hakuje najmanje jednu farmaceutsku kompaniju južnog susjeda, ali su ti pokušaji okončani neuspješno.

Kim je takođe naredio svojim diplomatama u inostranstvu da ne učestvuju ni u kakvim situacijama koje bi mogle da isprovociraju Sjedinjene Američke Države jer je zabrinut da za budući stav novoizabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena prema Sjevernoj Koreji.

– Rečeno nam je da je naređeno da se primijeni krajnja obazrivost u govoru – istakao je parlamentarac Kim Bjung Ki.

Nova Bajdenova administracija mogla bi izmijeniti stav prema Pjongjangu nakon što je Kim razvio odnos sa odlazećim američkim predsjednikom Donaldom Trampom. Tramp se sreo sa Kimom nekoliko puta tokom mandata i prvi je američki predsjednik koji je stupio nogom u Sjevernu Koreju. On je više puta isticao kako mu se “dopada” Kim i da se “dobro slažu”, međutim njihov drugi samit se uprkos navodnom prijateljstvu okončao bez rezultata.

1 komentar

  1. Can I just say such a relief to get a person that actually knows what theyre talking about on the web. You actually know how to bring an issue to light and produce it critical. Lots more people really need to check out this and can see this side from the story. I cant believe youre no more popular since you undoubtedly contain the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com