GRAĐANI SE ŽALE NA SAMOIZOLACIJU Orban: Trideset inspektora ne može da kontroliše 10.000 zaraženih - Volim Podgoricu

GRAĐANI SE ŽALE NA SAMOIZOLACIJU Orban: Trideset inspektora ne može da kontroliše 10.000 zaraženih

U Crnoj Gori je od posljedica virusa korona preminulo 12 osoba, dok je Institut za javno zdravlje juče registrovao još 384 inficiranih. Građani su se žalili Danu da uzalud čekaju na izdavanje rješenja o samoizolaciji i da niko ne kontroliše da li se kreću iako su zaraženi. Glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Višnja Orban kazala je za Dan da ne mogu da kontrolišu 10.000 zaraženih jer imaju ukupno 30 inspektora sa kolegama na graničnim prelazima, pošto se građani žale da im kasne rješenja o samoizolaciji.

Ona smatra da bi im za sprečavanje nepoštovanja mjera i kršenja zakona od strane oboljelih u svim objektima trebalo 1.000 inspektora.

Orban objašnjava da to što građani ne dobijaju rješenje o samoizolaciji nije toliki problem ako se zna da je obaveza inficiranog da se izoluje i izbjegava kontakte.

“Rješenje o samoizolaciji možemo izdati tek kad dobijemo izvještaj od epidemiološke službe. Valjda je građanima jasno da kada im izabrani doktor ili epidemiolog javi da su inficirani da treba sami da se izoluju 14 dana i izbjegavaju sve kontakte sa drugim licima. Do gužve je došlo kada su uvedeni brzi testovi čime je porastao broj zaraženih i testiranih. Sa ovim problemom zbog brzih testova kubure i epidemiološke službe, jer sve ide preko njih”, kazala je Orban.

Inspektori, ističe ona, rade danonoćno, od ujutro, od kuće i tokom čitavog dana, kako bi uspjeli da prate stanje na terenu.

“Osim nas, građane zaustavljaju i službenici policije i kontrolišu da li se slobodno kreću i osobe kojima je izdato rješenje o samoizolaciji. Građani se zbog kršenja samoizolacije gone podnošenjem krivičnih prijava i riječ je o velikim novčanim kaznama. Oboljeli i njihovi kontakti ne treba da izlaze iz kuće i krše mjeru samoizolacije, jer tako ugrožavaju kako svoje najbliže tako i sve one sa kojima imaju kontakt. I problem nijesu građani koji su u samoizolaciji, nego oni koji šetaju gradom sa simptomima, a nijesu testirani, što mi ne možemo da dokažemo”, ističe Orban.

Ona kaže da se od početka epidemije trude da odgovore izazovu i da prate situaciju u svim gradovima.

“Ranije smo mogli da obiđemo i čitave gradove i provjerimo da li se krše mjere samoizoalacije. Sada je drugačija situacija. Radimo koliko možemo da stignemo. Zbog ovolikog broja zaraženih imamo i stalne probleme da ispratimo da li se poštuju mjere”, navodi Orban.

2 komentara

  1. I’d need to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in studying a submit that will make people think. Also, thanks for allowing me to remark!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com