ĐUKANOVIĆ: Oporavak od koronavirusa da ne bude privilegija samo nekih

Bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, solidarnosti zemalja i odgovornog pojedinca nećemo uspjeti u borbi protiv najvećeg izazova u istoriji Ujedinjenih nacija, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na specijalnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

Đukanović je poručio da treba da učinimo maksimum da oporavak ne bude privilegija samo za neke od nas.

“Godinu je dana od otkrivanja prvog slučaja novog koronavirusa. Naše zemlje, međunarodna zajednica i akteri na različitim nivoima pokušavaju da daju najbolji mogući odgovor na višestruke posljedice pandemije. Prije svega, po živote i zdravlje naših građana, a onda i ekonomije”, rekao je predsjednik.

On je istakao da je specijalna sesija Gerneralne skupštine prilika da tome daju dopirnos.

“Pandemija Kovid-19 sigurno je dodatno iscrpila multilaterizam, ali ga nije iscrpila u potpunosti. Naše učešće danas potvrda je prihvatanja realnosti priznanja da nijedno globalno pitanje ne možemo riješiti izolovanim akcijama. Ignorisanje visokog stepena međuzavisnosti, naročito u slučajevima globalnih zdravstvenih prijetnji sa sobom nosi nesagledive opasnosti. Efikasan i inkluzivan multilaterizam neophodniji je nego ikad ranije. Zato, raduje da svijest u tom pravcu raste i da odgovori postaju vidljiviji i odlučniji”, kazao je Đukanović.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš poručio je da vakcina mora da bude globalno javno dobro dostupno svima.

“Vrijeme je da popravimo stvari, dok gradimo snažan oporavak, moramo uvidjeti šanse za promjene. Od marta sistem UN se fokusirao i uložio napore da pomogne državama koje su najteže pogođene pandemijom”, kazao je on.

Istakao je da koordinisan odgovor ima za cilj da zaustavi širenje virusa, smanji smrtnost i razvije dijagnostiku, vakcinu i liječenje koje, kako navodi, moraju biti dostupne svima.

U radu konferencije učestvovali su šefovi država i vlada zemalja članica Ujedinjenih nacija.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close