NEMA ZAŠTITNE OPREME NI VAKCINA PROTIV GRIPA: Zdravstvene ustanove dobile instrukcije da se “SNALAZE” - Volim Podgoricu

NEMA ZAŠTITNE OPREME NI VAKCINA PROTIV GRIPA: Zdravstvene ustanove dobile instrukcije da se “SNALAZE”

Odlazeća Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti skoro mjesec ignorišu zahtjev „Montefarma“ da se obezbijedi novac za nabavku dodatnih količina vakcine protiv sezonskog gripa i zaštitne opreme protiv koronavirusa, s obzirom na to da su zalihe skoro potrošene.

Iz “Montefarma” su zbog toga zamolili državne zdravstvene ustanove (domove dravlja i bolnice) da dodatne doza vakcina, ali i zaštitnu opremu protiv koronavirusa nabave sami.

U dopisu „Montefarma“ zdravstvenim ustanovama, u koji su „Vijesti“ imale uvid, piše da se ta ustanova 4. novembra obratila Ministarstvu zdravlja i NKT i da do 1. decembra nisu dobili nikakav odgovor.

„U obavezi smo da vas obavijestimo da su zalihe ove robe na minimalnim količinama pa ne možemo garantovati dalje snabdijevanje ovim medicinskim sredstvima u narednom periodu… Molimo sve javne zdravstvene ustanove da, ukoliko imate mogućnosti, izvršite samostalnu nabavku zaštitne medicinske opreme“, piše u dokumentu.

„Montefarm“ je, piše u dopisu, tražio novac za 10.000 doza vakcine protiv gripa, 5.000.000 komada nitrilnih nesterilnih rukavica, 400.000 pari hirurških rukavica, po 200.000 komada jednokratnih zaštitnih odijela i jednokratnih vodootpornih mantila.

Prema podacima iz dopisa, za nabavku vakcine i medicinske opreme potrebno je 1,64 miliona za period od četiri mjeseca.

U zahtjevu „Montefarma“, koji je upućen početkom novembra nadležnima, navodi se da je vakcinacija počela 2. novembra i da su već nakon dva dana dobili zahtjeve skoro svih domova zdravlja da su količine koje su planirane nedovoljne, da je odziv za vakcinaciju iznad njihovog očekivanja i da su količine pri kraju.

„Uz konsultacije sa Instititom za javno zdravlje, potrebno je nabaviti još 10.000 doza, ukoliko ih proizvođač bude imao. Izvjesno je da ponuđač Farmalab, koji je isporučio vakcinu protiv sezonskog gripa ima na raspolaganju 2.000 doza po cijeni od 8,39 eura po dozi“, piše u zahtjevu koji potpisuje direktor “Montefaarma” Radoman Dragaš.

Iz „Montefarma“ su naglasili da su još 3. oktobra obavijestili Ministarstvo zdravlja i NKT da je potrebno hitno nabaviti zaštitnu opremu – rukavice i mantile.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com