POZNATO: Ovo su nuspojave vakcine Sputnjika V - Volim Podgoricu

POZNATO: Ovo su nuspojave vakcine Sputnjika V

Građani  Moskve koji su već primili vakcinu “Sputnjik V” protiv  Covid-19  nakon obavljene vakcinacije, dobijaju dalja spisak  uputstva, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji. Spisak  sadrži listu simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savjete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva, prenose agencije.

U uputstvima se navodi da svaki deseti čovek vakcinisan vakcinom Sputnjik V može osjećati slabost ili mučninu.

Ukoliko se javi fizička slabost, nema razloga za brigu – to je normalna individualna reakcija organizma koja predstavlja nagoveštaje  formiranja imuniteta u organizmu. Pacijenti  kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savjetuju se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

Takođe se ističe  da kod 5,7 odsto vakcinisanih moguće je javljanje  bolova u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

“U slučaju da je tjelesna temperatura iznad 38 stepeni, preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen), ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja ljekova, neophodno je da se javite lekaru”, navodi se u uputstvu.

Kod 4,7 odsto vakcinisanih pacijenata  javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mjestu vakcinisanja. Liječenje nije potrebno, ali  u slučajevima  pojačanih simptoma, se može uzeti lijek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osjećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do tahikardije ili povišenog krvnog pritiska.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da se naredne nedjelje započne masovna vakcinacija protiv Covid-19 infekcije.

Vakcina Sputnjik V,  proizvedena od strane  Naučno-istraživačkog instituta Gamaleja u saradnji sa ruskim fondom za direktne investicije, 11. avgusta dobila je  potvrdu o registraciji od  strane Ministarstva zdravlja Rusije, tom prilikom,  postavši prva registrovana vakcina  protiv Covid-19  u svijetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu EpiVakKorona centra Vektor koja je još uvijek u fazi testiranja, a u pripremi je i treća.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com