NKT održalo posljednju sjednicu: U devet mjeseci očuvani su u najvećoj mjeri životi i zdravlje građana, zdravstveni sistem je održan i osnažen - Volim Podgoricu

NKT održalo posljednju sjednicu: U devet mjeseci očuvani su u najvećoj mjeri životi i zdravlje građana, zdravstveni sistem je održan i osnažen

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je u četvrtak, 3. decembra 2020, na posljednjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik dr Kenan Hrapović, ocijenilo da je ovo tijelo u proteklih devet mjeseci pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim i pristupom uspjelo u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbjednost i javni red i mir, održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak naših građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore, obezbijedi i distribuira dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizuje novčane i robne donacije, koordinira budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije te pravovremeno i neselektivno informiše domaću i inostranu javnost o svim aspektima pandemije novog koronavirusa u našoj zemlji.

“Zdravstveni sistem Crne Gore je sve vrijeme pandemije pokazivao i u ovom trenutku pokazuje sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika na čemu nam mogu pozavidjeti daleko razvijenije i bogatije države”, saopštili su iz NKT-a.

Kako su istakli, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti održalo je 81 sjednicu, dalo na predlog Instituta za javno zdravlje saglasnost na 136 naredbi Ministarstva zdravlja.

“Pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posljedica pandemije premašila je 50 miliona eura. U Crnu Goru su se aktivnostima nadležnoh operativnih štabova vratile hiljade naših građana, uz istovremeno organizovani odlazak stotina stranaca iz naše zemlje”, dodali su u saopštenju.

Takođe, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti obezbijedilo je 280 respiratora koji su dostupni. Popunjenost COVID bolničkih kapaciteta u ovom trenutku je ispod 60 odsto.

“Na račun Nacionalnog koordinaciong tijela uplaćeno je 8.153.890,12 eura i 75.971,72 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269,13 eura pri čemu su svi detaljni izbještaji o prihodima i rashodima dostupni javnosti. Preostala sredstva od 5.084.620,99 eura i 75.971,72 dolara namijenjena su izgradnji Klinike za infektivne bolesti”, kazali su u saopštenju i dodali: 

“Putem kontakt adrese elektronske pošte [email protected] NKT je razmijeniok više od 7.000 poruka sa građanima i pravnim subjektima u Crnoj Gori i inostranstvu.

Sve informacije o radu NKT i o pandemiji koronavirusa u Crnoj Gori dostupne su javnosti na specijalizovanom internet sajtu na adresi www.coronainfo.me.”, navodi se u saopštenju NKT-a.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti se zahvaljuje svim donatorima na iskazanoj društvenoj odgovornosti.

“NKT izražava zahvalnost zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sistemu zdravstva, pripadnicima službi bezbjednosti i svim članovima operativnih štabova na požrtvovanju i odgovornom radu. U skladu sa činjenicom da ministru zdravlja izborom nove Vlade prestaje mandat ministar dr Kenan Hrapović donio je danas rješenje o prestanku rada Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, zaključuju iz NKT-a.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com