ŽUGIĆ: Bankarski sektor uspio da sačuva stabilnost - Volim Podgoricu

ŽUGIĆ: Bankarski sektor uspio da sačuva stabilnost

Crna Gora i Italija imaju izvanredne bilateralne odnose i da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje, ocijenjeno je na sastanku guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića i ambasadora Italije u Crnoj Gori, Lukom Zeliolijem.

Kako je saopšteno, sagovornici su razmijenili mišljenja o pandemiji koronavirusa i njenim zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim posljedicama. Posebna pažnja posvećena je ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i viđenjima njenog oporavka i razvoja u narednom periodu.

Guverner je upoznao ambasadora Italije sa rezultatima i planovima CBCG na polju očuvanja finansijske stabilnosti i predstavio pokazatelje poslovanja bankarskog sektora u uslovima krize.

„Bankarski sektor je uspio da, zahvaljujući dobrim performansama iz prethodnog perioda i adekvatnim i pažljivo osmišljenim mjerama CBCG, očuva stabilnost, kao i da pruži doprinos saniranju posljedica pandemije, u vidu pružanja podrške likvidnosti realnog sektora i stanovništva“, istakao je Žugić.

Guverner je upoznao ambasadora i sa aktivnostima na implementaciji projekta procjene kvaliteta aktive i pripremi podzakonskih akata koji su preduslov za primjenu Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija.

Pozdravljajući dostignute rezultate, ambasador je istakao da je uloga Centralne banke u nestabilnim ekonomskim uslovima, poput aktuelnih, ključna. Dodao je i da smatra da je neophodno uspostaviti što bolju saradnju sa novom vladom, u cilju iznalaženja svih mogućih rješenja za dalje jačanje zemlje u teškoj globalnoj finansijskoj situaciji izazvanoj tragičnim efektima pandemije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com