ĐUKANOVIĆ: Niko me nije pustio niz vodu, sa Vučićem nemam komunikaciju ni poslovni odnos - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: Niko me nije pustio niz vodu, sa Vučićem nemam komunikaciju ni poslovni odnos

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nema komunikaciju niti poslovni odnos i odbacio ocjene da ga je Evropska unija (EU) “pustila niz vodu”.

Đukanović je za Betu rekao da mu se srpski predsjednik Aleksandar Vučić nije javio niti tražio sastanak sa njim kada je bio na sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici i dodao da na Vučićevu posjetu Crnoj Gori gleda kao na privatnu.

“I ja kada odem u privatnu posjetu u Beograd ne javljam se nikome od mojih kolega u državnoj vlasti u Srbiji”, kazao je on.

Đukanović je kazao da nakon izbora 30. avgusta nije imao komunikaciju sa srpskim predsjednikom.

“U prethodnom periodu sam imao komunikaciju koja je podrazumijevajuća za ljude koji obavljaju funkcije šefova država susjednih država”, rekao je on.

Povodom Vučićeve izjave da je “užasnut antisrpskom kampanjom u Crnoj Gori”, Đukanović je kazao da takve tvrdnje gotovo ne zaslužuju komentar.

“Pogledajte preglede srpske štampe uključujući i izvještaje analitičkih centara koji su se bavili medijskom scenom regiona i vidjećete da su registrovali nekoliko desetina hiljada tekstova sa unisonom, neprijateljskom porukum prema Crnoj Gori, sa neskrivenom potrebom miješanja ne samo u medijski već u unutrašnjopolitički život, tako da u tom smislu govoriti o antisrpskoj kampanji u Crnoj Gori smatram da je bespredmetno”, kazao je Đukanović.

Komentarišući ocjene pojedinih analitičara da je Vučić svojom posjetom ustvari “označio teritoriju i pokazao ko je gazda u Crnoj Gori”, Đukanović je rekao da ne razmišlja na taj način.

Nema gazde nad Crnom Gorom

“Gazde nad Crnom Gorom nema i neće ga biti. Crnoj Gori ne treba gazda, ni iz Crne Gore, ni iz okruženja. Crna Gora je suverena država koja je svoju suverenost obezbijedila u jednom mukotrpnom procesu borbe za svoj identitet koji joj je bio brutalno otet u procesima nakon Prvog svjetskog rata”, kazao je Đukanović.

On je poručio da ako negdje postoji takva ideja u “okruženju ili na nekim udaljenim adresama na nju je pametno zaboraviti”.

Đukanović je ponovio da sa Vučićem nema poslovne odnose.

“To je apsolutna besmislica ko god da je izgovorio. Nemam nikakvih skrivenih poslova ni u Crnoj Gori, ni u inostranstvu, ponajmanje u Srbiji”, rekao je on i dodao da je to jedna od obmana koja se plasira od njegovih političkih protivnika.

Dodao je da se ne sjeća ni jedne zajedničke fotografije sa nekim biznismenom koja bi mogla da potkrijepi neke takve sumnje.

Na dodatno pitanje šta je za zajedničkom fotografijom sa Mohamedom Dahlanom, Đukanović je rekao da Dahlan nije biznismen već čovjek iz svijeta bezbjednosti.

“On je veoma respektabilna osoba iz svijeta bezbjednosti prije svega na Bliskom i Srednjem istoku, čovjek koji je prepoznat i na široj globalnoj bezbjedonosnoj mapi, čovjek koji ima izuzetno prijateljske odnose prema nekadašnjoj Jugoslaviji, pa i Srbiji i Crnoj Gori, čovjek koji je ovdje vrlo često boravio kao turista ali i kao prijatelj jednog broja ljudi koji žive na ovim prostorima. I to je sve, tu nema nikakve priče o biznisu”, rekao je on.

On je odbacio ocjene da ga je međunarodna zajednica “pustila niz vodu”.

“Da bi neko nekoga pustio niz vodu trebalo je da mu prethodno pomaže da mu glava bude iznad vode. Niti Crnoj Gori, niti meni lično niko nikada nije pomagao da držimo glavu iznad vode. Naprotiv. Sjetimo se samo referenduma. Jeste li prepoznali nekoga, iz sada nama partnerske međunarodne zajednice, tada da nam pruža podršku. Ne”, rekao je Đukanović.

Kako je dodao, niko ne može da ga pusti niz vodu jer je “čitavo vrijeme držao do svog integriteta, samostalno i odgovorno odlučivao o pitanjima koja se tiču crnogorskih interesa”.

“Mogu da kažem da sam u nekoliko takvih situacija kada nisam imao razumijevanje međunarodne zajednice, kasnije se ispostavilo, pravilno odlučio”, rekao je on.

EU nema detaljni uvid u situaciju na Zapadnom Balkanu

Govoreći o izjavi komesara za proširenje Olivera Varhejija da je Crna Gora trebalo da povuče odluku o protjerivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića, Đukanović je ocijenio da nije bilo mjesta za njegovu takvu reakciju niti želi da je analizira.

“Već očekujem od naših evropskih partnera da u svakom trenutku imaju jasan i detaljan uvid po pitanju svih problema u našem regionu. Zapadni Balkan je dio Evrope. EU je lokomotiva čitave Evrope. Nemoguće je komentarisati situaciju na Zapadnom Balkanu bez svakočasovnog detaljnog uvida u stanje stvari. Ja se plašim da u ovom trenutku taj uvid EU nema i da ne prepoznaje izvjesne refleksije procesa koji se događaju unutar same EU a koji se ovih dana manifestuju i u nemogućnosti da se usvoji evropski budžet. E, to se mora prepoznavati ukoliko se želi igrati uloga svetionika”, kazao je on.

Kako je dodao, Zapadni Balkan je zona odgovornosti EU i ako se ona ne bude bavila Zapadnim Balkanom baviće se drugi sa svojim političkim uticajem.

“Ako nemaju vremena onda je prirodno i odgovorno obratiti se ljudima na Zapadnom Balkanu u koje imaju povjerenja da se dobiju odgovori na ta pitanja. Reagovati bez svega toga sa nekim preporukama koje su neprimjenjive nije najbolje za sam autoritet EU”, rekao je Đukanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com