MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ĐORĐE RADULOVIĆ: Nisu prethodne vlade bile potpuno nedemokratske - Volim Podgoricu

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ĐORĐE RADULOVIĆ: Nisu prethodne vlade bile potpuno nedemokratske

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da je Crna Gora od uvođenja višestranačja imala sve elemente demokratije, ali nijesu svi imali iste šanse na izborima.

“Svjestan sam da je moja objava uzburkala javnost. Ali ako uzmemo period od 1945. do 1990, koji je bio jednopartijski isistem, ali nakon uvođenja višestranačja imali smo monopol jedne partije. U tom smislu DPS je imala neprimjerenu prednost tokom izbora. Imala je Crna Gora od 1990. sve elemente demokratije, ali nijesu svi imali jednake šanse na izborima, i to po priznanju i nekih bivših članova DPS-a. Ne kažem da su prethodne vlade bile potpuno nedemokratske”, rekao je Radulović gostujući u Bojama jutra na TV

Dodao je da ono što je u nadležnosti MVP sve će učiniti da se izruči Svetozar Marović, ali vrlo malo MVP može da uradi, to je sve u nadležnostima ministarstava pravde. Najavio je da će MVP povući više amabasadora, već na nekoj od narednih sjednica Vlade, kako bi na njihova mjesta došle karijerne diplomate.

“Ambasadori koji su karijerne diplomate i koji su prošli trening diplomatskih kadrova, mi ćemo se truditi da ih zadržimo, ove ostale ćemo povući”, rekao Radulović.

Nije želio da saopštio koje će ambasadore povući.

Dodao je da ako kaže da ima oko 20 nekarijernih diplomata ne može reći da će svi biti poslati kući.

Jedan od prvih poteza biće intenziviranje procesa pregovora EU i to je jedan od top prioriteta.

“Imali smo brojne razgovore sa predstavnicima EU prethodnih dana. Apsolutno postoji spremnost da EU zvaničnici pruže podršku nastavku integracija CG. Oni nas već vide kao svoj dio, samo je na nama da uradimo posao kući kako trebe i sprovedemo reforme.”

Smatra da do 2025. ili 2026. možemo biti dio EU, što je u skladu sa izjavom komesara Olivera Varheljija de ćemo postati članica za mandata ove Komisije.

Pritisak javnosti na ministre je potpuno očekivan, potpuno je razumljivo da postoji bojazan kod građana ko su ti ljudi koji će sada da nas vode, nakon promjene vlasti nakon 30 godina.

Svaki od ministara je podnio određenu žrtvu i većina ih se vratila u Crnu Goru da pomogne.

Želimo dobre odnose sa Rusijom, ali ne na uštrb naših evropskih prioriteta. Radićemo na poboljšanju odnosa sa Rusijom, ali sve do trenutka do kada te ne narušava naše evropske aspiracije”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, realnost koju treba svi da prihvate jeste da je Crna Gora članica NATO-a odnosno, “mi smo NATO”.

Prvi potezi MVP pored kadrovske promjene i profesionalizacije i intenziviranja procesa EU integracija biće preuzimanje svih obaveza iz NATO članstva, promocija dobrosusjednskih odnosa u pravom smislu i intenziviranje ekonomske diplomatije, kako bi što prevazišli ekonomsku krizu izazvanu pandemijom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com