UŽIVO NA VOP-u: Spajić: Crna Gora bukvalno izbjegla bankrot, sve transakcije će biti transparentne - Volim Podgoricu

UŽIVO NA VOP-u: Spajić: Crna Gora bukvalno izbjegla bankrot, sve transakcije će biti transparentne

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je država prilikom zaduživanja u iznosu od 750 miliona eura dobila jednu od najpovoljnijih ponuda i da je to bilo najbolje rješenje za Crnu Goru.

“Osjećam ponos i zadovoljstvo što smo obezbijedili ovakav preistup, nimalo jednostavno”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je odluka o zaduživanju od 750 miliolna eura donijeta tajno, zbog straha od opstrukcija, ali da to neće biti praksa, te da će sve buduće transakcije biti transparentne.

On je rekao da je prethodna vlast krčmila zajedničku imovinu i zaduživala se putem kredita, kao i da nijednu informaciju nije dobio od bivšeg premijera Duška Markovića.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da je Crna Gora juče izbjegla bankot.

“Crna Gora je za dva dana donijela ovu odluku. Izdali smo 750 miliona evra jer smo “imali nevjerovatnu priliku, ove godine ovo je ubjedljivo najniža kamata za B rangiranu državu”, kazao je Spajić.

“Nama je dolazilo 279 miliona eura duga na naplatu u martu. Ovo je bila najbrža registracija ikad u svijetu. Ukoliko bi pokušali da dsledeće godine izdavmo obveznice, cijena bi bila višestruko veća, sada je ušteda oko 100 miliona evra. Vratićemo nepovoljne stare kredite, refinansirati i uložitzi u budućnost Crne Gore. Ništa od toga neće ići u potrošnju”, kazao je.

Ovih 750 miliona evra nam obezbjeđiuje da imamo dvije godine mira. Ovo je bila jedina iznuđena mjera. Moraćemo sprovoditi reforme ali ne smiju biti preko koljena niti na štetu građamna.

Potražnja je bila rekordna, tri milijarde evra, kazao je Spajić.

Američki najeminintniji investitor je investirao prvi put u naše obveznice, kazao je Spajić i dodao da su to investitori jako bitni za stabilan rast ove zemlje.

Jakov Milatović je rekao da je najveći dio novca potreban za otplatu kredita, deficit budžeta i razvojne projekte.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, na čijem je čelu, kazao je biće nosilac razvojnih projekata.

Na konferenciji će govoriti premijer Zdravko Krivokapić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Potrebe za finansiranje za sledeću godinu su 520 miliona evra, stari krediti u finansiranje deficita, kazao je Spajić. Pomenuo je kuvajtski kredit iz stare Jugoslavije, potom kredit pariskom klubu povjerilaca… grupa kredita koji su jako nepovoljni.

On je rekao da će se sjesti sa svim tim kreditorima i naći rješenje.

Rebalans budžeta, kako je rekao Milatović, u aprilu ili maju dogodine će biti prava refleksija, prave politike nove vlade.

“Mi smo prvi korak napravili i čeka nas ozbiljna analiza budžeta, te da kroz rebalans najbolje upakujemo razvojne politike, kzaoa je.

Spajić je kazao da smo izbjegli aranžman sa MMF-om, koji može biti dobar ili loš, zavisno od pregovaračke pozicije.

Crna gora je, kako je rekao, sada u dobroj poziciji da rpegovara.

Fiskalna konsolidacija mora da se desi, kazao je.

“Potrudićemo se da fiskalni deficit u budžetu  bude manji nego što je planiraono”, kazao je Spajić.

Milatović je rekao da su priteklih dana razgovarali sa investitorima i tolika potražnja za našim obveznicama je signal da su 2oni nama vjerovali uto što smo prezentvoali”.

“Uvjerili smo investitore da vjeruju u politiku koja donosi nova vlada”, kazao je.

“Ovo zaduživanje je pre3dviđeno rebalnsom iz jula 2020. godine, kazao je Spajić i dodao da je Crna Gora svojom kredibilnošću dobila dobre uslove bez bilo kakvih garancija.

Struktura zaduživanja je 37 posto EU, Engleska 20%, Njemačka 20%, ostatak iz Amerike.

“Centalna banka Crne Gore je banka na jednog potrebnog zaposlkenog dolazi četiri nepotrebna. CBCG je takva kakva jeste, to nije nadležnost vlade nego skupštine. pričam o opstrukciji, gdje smo ja i gospodin Spojaić trebali biti prisutni na zajedničkoj obaveznoj godišnjoj prilici koju radi MMF sa vladam svijeta. Mi smo zahtjevom direktoru MMF-a za Evropu se obratili, i tada je došao poziv, ali nama nije dozviljeno. to nije dozvolio neko ko je vezan za CBCG i Minsitarstvo finansija, a toija neka se prepozna”, kazao je Krivokapić.

“Kako neko ko drži CBCG u svojoj nadležnosti da ne izađe i pomogne. Ova ideja je rođena početkom oktobra”, kazao je Krivokapić.

Spajić je dodao da je zadnjih par dana CBCG bila kooperativna, u sekciji kada smo imali odgovre na pitanja, viceguverneri su bili kooperativni, kazao je Spajić.

#85 miliona kredita za vraćanje, ukupno 520 miliona evra treba za narednu godinu

“Koncesije su i dalje opcija, mi ćemo nastaviti te razgovore, imaćemo budžetsku rezervu”, kazao je Spajić.

Krivokapić je rekao da je zbog zemlje da je odlkukadonijeta kao tajna jer su se plašili da može doći do opstrukcije, i zbog toga nisu đeljeli da informišu javnosti.

“Princip rada ove vlade će biti transparentan, mi ništa ne krijemo, radimo u korist građana, i da sve bude prozirno, da vidite ako bilo šta nije po zakonu, da sankcionišemo. to što se dešavalo na priv dan valjda imamo malo pravo jer smo išli ka velikom cilju”, kazao je Krivokapić.

Spajić je rekao da će sve transakcije biti transparentno.

Krivokapić je kazao, obraćajući se novinarima Janvog servisa, da treba da se bave činjenicama a ne hipotezama.

On je rekao da treba svakoga kritikovati ali isključivo na bazi činjenica.

Konferencija za medije povodom emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura, najavljena je za danas u 12:30 u Pres centru Vlade.

Na konferenciji su govorili predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja, mr Jakov Milatović.

V.M.-V.R.

Konferenciju pratite uživo na VOP-u:

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com