UŽIVO Krivokapić: Vlada neće praviti Nacrt budžeta, plate i penzije redovne - Volim Podgoricu

UŽIVO Krivokapić: Vlada neće praviti Nacrt budžeta, plate i penzije redovne

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada Crne Gore donijela odluku da neće praviti Nacrt budžeta za narednu godinu. Potpredsjednik Dritan Abazović kaže da će se do marta 2021. godine ići sa mjerom privremenog finansiranja.

Do danas je, kaže, bilo predviđeno da sva ministarstva dostave informacije kako bi se uobličio budžet.

“Međutim, brojne nepravilnosti, netačni podaci i malverzacije su uticalo na to da saopštimo da nećemo praviti Nacrt budžeta, da bi imali buidžet radi budžeta, da bi imali tačan zbir netačnih podataka” saopštio je Krivokapić na na pres konferenciji.

Opredijelili su se, kako je rekao, da do marta 2021. odrade realističan budžet koji se zasniva na jasno definisanom programu i politikama vlade, te reorganizaciji koja je prirodna i u duhu sa novom uredbom.

“Želimo da imamo početno stanje koje je uradio neko ko je nepristrasan. Da bi to obezbijedili, krenuli smo u oređeni set koraka. Na odluku se nijesmo odlučili iz političkiuh razloga. Naša odluka je briga o građanima. I ova odluka neće uticati na servisiranje plata i penzije”, poručio je Krivokapić.

Premijer je najavio jasan program baziran na ekonomskom razvoju.

Abazović: Ne možemo da predložimo DPS-ov budžet

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je podsjetio da je Vlada izglasana 4. decembra, i da oni sada ne mogu da predlože DPS-om budžet.

“Mi ne možemo da radimo po notama režima koji smo pobijedili. Zato smo i odlučili da idemo sa mjerom privremenog finansiranja, a do marta predložimo budžet ove vlade, sa razvojnim projektima za koje mi smatramo da su prioritet”, istakao je Abazović.

Tvrdi da je većina ministarstava zatekla “veliki javašluk i velike dugove”.

Podsjeća da je bivša vlada imala zakonsku obavezu da do 15. novembra predloži budžet.

Novac obezbijeđen i za 2022. godinu

“To nije uradila, mi smo stupili na dužnost 4. decembra. Do danas smo radili i analizu, i smatramo da je najpoštenije da uradimo svoj budžet i da ne plaćamo tuđe dugove”, rekao je Abazović.

On obećava da će sve plate i penzije biti redovno servisirane tokom januara, februara, i eventualno marta.

“Novac smo za narednu godinu obezbijedili. Čak mislimo da smo obezbijedili novac za 2022. godinu. Imamo veliku podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske komisije”, istakao je Abazović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da oni nijesu vlada kontinuiteta, te da ni budžet ne smije biti “budžet kontinuiteta”.

Spajić: Privremeno finansiranje u skladu sa zakonom

“Želimo da pokažemo da smo odgovorna vlada, da ćemo uklučiti forenzičare i ljude koji će dubinski da ispitaju sve troškove. Vrlo je bitno da novi budžet odražava stvarne potrebe građana i privrede”, rekao je Spajić.

On je rekao da ni zakon ni ustav ne zabranjuju odluku koju su donijeli.

“Zakonski, ako se budžet ne donese do kraja godine, ulazi se u privremeno finansiranje koje treba da potpiše ministar, a koje može da traje do kraja marta”, istakao je Spajić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com