USSCG TRAŽI PRIJEM KOD KRIVOKAPIĆA: Vlada da preispita izmjene Zakona o državnim službenicima - Volim Podgoricu

USSCG TRAŽI PRIJEM KOD KRIVOKAPIĆA: Vlada da preispita izmjene Zakona o državnim službenicima

Unija slobodnih sindikata USSCG tražila je sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi počeli socijalni dijalog i bili u prilici da u neposrednom razgovoru predstave i obrazlože svoja očekivanja.

Povodom zahtjeva za prijem kod Krivokapića, kako su kazali u USSCG, bilo je razmatranje platforme koja sadrži skup mjera, aktivnosti i očekivanja od Vlade, sadržanih u više tematskih oblasti, za koje će se Unija zalagati u budućem socijalnom dijalogu.

U Uniji navode i da su zabrinuti zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Oni su ukazali da se izmjenama i dopunama značajno degradiraju postojeća rješenja u dijelu stručnosti, kompetentnosti, uslova za zasnivanje radnog odnosa i obavljanje poslova u državnoj administraciji.

“To se posebno odnosi na brisanje odrednice kojom se onemogućava zasnivanje radnog odnosa licu protiv kojeg je pokrenut krivični postrupak, kao i na izmjene koje se odnose na kriterijume radno i profesionalno iskustvo zaposlenog kao preduslov za obavljanje određenih rukovodnih poslova u javnoj upravi, te produženje trajanja statusa vršioca dužnosti do jedne godine”, istakli su u USCG.

Kako su dodali, očekuju da Vlada preispita i koriguje predložene izmjene i dopune, kako se ne bi narušavali jednom već uspostavljeni principi, jer u suprotnom, postoji opravdano strahovanje da takvo postupanje postane praksa i u regulaciji drugih zakona”, rekli su u Uniji slobodnih sindikata.

“Izvršni odbor USSCG je posebno potencirao potrebu što skorijeg uspostavljanja rada Socijalnog savjeta. Posebno u svijetlu činjenice da u skupštinskoj proceduri već imamo predložen set izmjena zakona, koji bi, u skladu sa Zakonom o socijalnom savjetu, morali biti razmatrani na Socijalnom savjetu. Zato od Vlade očekujemo da na prvoj sjednici imenuje svoje predstavnike u Socijalni savjet, kao i da Vlada u Socijalnom savjetu bude zastupljena na najreprezentativnijem nivou, kako bi time dala značaj i osnažila rad ovog nacionalnog tripartitnog tijela”, rekli su u Uniji.

A.K.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com