DAN POSLIJE HAOSA U AMERICI Kongres potvrdio Bajdenovu pobjedu, u Vašingtonu vandredno stanje, pljušte ostavke u Bijeloj kući - Volim Podgoricu

DAN POSLIJE HAOSA U AMERICI Kongres potvrdio Bajdenovu pobjedu, u Vašingtonu vandredno stanje, pljušte ostavke u Bijeloj kući

Posle jučerašnjeg nasilja na Kapitol hilu u Vašingtonu četiri osobe su stradale, a 52 su uhapšene, nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola kako bi spriječile Kongres da potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima. Neredi su trajali nekoliko sati nakon čega je policija uz pomoć Nacionalne garde uspjela da smiri situaciju.

Odlazeći predsjednik Donald Tramp obećao je mirnu predaju vlasti nakon što je Kongres potvrdio da je Džo Bajden pobjednik predsjedničkih izbora.

Članovi Kongresa su na posebnom zasjedanju imali mogućnost da ulože prigovor na rezultat glasanja elektora u svakoj saveznoj državi.

Iako su brojni republikanci najavili da će uložiti prigovore za šest saveznih država, mnogi su od toga odustali poslije nasilja, a prigovori su podnijeti samo na rezultat glasanja elektora u Arizoni i Pensilvaniji.

Predstavnički dom i Senat su potom na odvojenim sjednicama debatovali o tim prigovorima i glasali o njima, odbacivši oba.

Bajden i Haris treba da stupe na dužnost predsjednika i potpredsjednice 20. januara.

kongres
foto: Reuters

Potpredsjednik SAD Majk Pens, koji je predsjedavao zajedničkom zasjedanju Kongresa, suprotstavio se sinoć svom šefu Trampu, rekavši da nema ovlašćenje da odbacuje glasove elektora, što je odlazeći predsjednik od njega tražio.

Nekoliko minuta prije početka zajedničkog zasjedanja oba doma Kongresa SAD, Pens je naveo da ga “zakletva da brani Ustav SAD sprječava da jednostrano odlučuje koji glasovi elektora treba da budu računati, a koji ne”.

Bivši američki predsjednik Barak Obama optužio je svog nasljednika, aktuelnog republikanskog predsjednika Donalda Trampa, da je podstakao upad demonstranata u zgradu Kapitola. Obama je poručio da će istorija zapamtiti nasilje u Vašingtonu kao “trenutak velike sramote” za zemlju.

“Istorija će se s pravom sjećati nasilja u Kapitolu, koje je podstakao aktualni predsjednik, koji nastavlja da neutemeljeno laže o ishodu zakonitih izbora, kao trenutak velike sramote za našu zemlju”, naveo je Obama u saopštenju, a prenosi Rojters.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com