“Pojedinci koji kritikuju novu Vladu nisu ponudili bolja rješenja za spašavanje Crne Gore od bankrota” - Volim Podgoricu

“Pojedinci koji kritikuju novu Vladu nisu ponudili bolja rješenja za spašavanje Crne Gore od bankrota”

Pojedinci koji kritikuju postupke nove Vlade nisu ponudili bolja rješenja za spašavanje Crne Gore od bankrota, jer ih nemaju, saopštio je danas Ivica Vukčević, član Prave Crne Gore.

“Nova Vlada je zatekla katastrofalno ekonomsko stanje koje je iza sebe ostavila prethodna Vlada. Razmjere štete koju je prethodna Vlada nanijela Crnoj Gori u posljednjim mjesecima svoje vladavine se vide, kada se sagledaju ostvareni ekonomski rezultati tokom ljetnje turističke sezone, kada je ekonomska aktivnost najveća. Pogrešne mjere prethodne Vlade su dovele do potpune propasti turističke sezone, što se vidi iz pada realnog BDP-a u trećem kvartalu 2020. godine, koji je iznosio 26,9%. Realni BDP je 407 miliona eura manji nego u uporednom periodu prošle godine, što je ubjedljivo najgori rezultat od svih zemalja Evropske unije, pa čak i od zemalja naše regije. Uslovi zaduživanja su zbog lošeg kreditnog rejtinga, do kojeg je prethodna Vlada dovela Crnu Goru bili izrazito nepovoljni. Nova Vlada je morala u kratkom roku da pronađe nedostajuća sredstva za finansiranje državne potrošnje, uključujući i 400 miliona eura za dugove koji dospijevaju na naplatu u 2021. godini”, istakao je Vukčević.

On je dodao da su opcije za zaduživanje bile sljedeće: zaduživanje kod međunarodnih finansijskih institucija kao što je MMF pod izrazito nepovoljnim uslovima, zaduživanje na bilateralnoj osnovi kod razvijenih zemalja ili emitovanje obveznica na finansijskom tržištu.

“Uslovi zaduživanja kod MMF-a bi u ovim kriznim okolnostima bili jako oštri po Crnu Goru, jer bi podrazumijevali smanjivanje plata i penzija, kao i niz drugih nepovoljnih zahtjeva. Takav aranžman bi u sadašnjim uslovima predstavljao dužničko ropstvo. To je razlog zašto se odustalo od tog aranžmana. Zaduživanje na bilateralnoj osnovi kod razvijenih zemalja bi takođe bilo pod izrazito nepovoljnim uslovima, koji podrazumijevaju politička uslovljavanja. Time bi ekonomska nezavisnost Crne Gore bila dovedena u pitanje. Prema tome, ni ta opcija nije prihvatljiva. Emitovanje državnih obveznica na finansijskom tržištu od 750 miliona eura je bila jedina prihvatljiva opcija za spašavanje Crne Gore od bankrota, jer ne podrazumijeva izrazito restriktivne uslove i politička uslovljavanja kao prethodne dvije opcije. Zato je nova Vlada izabrala tu opciju”, rekao je Vukčević.

Po njegovim riječima, ostali potezi nove Vlade vezani za državni budžet su takođe ispravni, kada se sagledaju okolnosti u kojima su preduzeti.

“Posebno je bitno istaći da je nova Vlada naišla na niz opstrukcija od strane funkcionera iz prethodne Vlade u vidu brojnih nepravilnosti, netačnih podataka i drugih malverzacija. Nova Vlada je u takvim uslovima bila prinuđena da preispita stanje u državnoj upravi. Odlučeno je da budžet nove Vlade treba biti u skladu sa novom razvojnom politikom, koja se mnogo razlikuje od politike prethodne Vlade. Navedeni razlozi su uticali da se nova Vlada odluči za odlaganje donošenja budžeta za 2021. godinu i korišćenje zakonske mogućnosti privremenog finansiranja. Pojedinci koji kritikuju postupke nove Vlade nisu ponudili bolja rješenja za spašavanje Crne Gore od bankrota, jer ih nemaju. Ako iskreno žele da traže krivce za zatečeno stanje, naći će ih u redovima funkcionera prethodne Vlade”, zaključio je Vukčević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com