NOVA VLAST – ISTA MATRICA “Podjela plijena po dubini” na meti oštrih kritika građana i nevladinog sektora - Volim Podgoricu

NOVA VLAST – ISTA MATRICA “Podjela plijena po dubini” na meti oštrih kritika građana i nevladinog sektora

Najava “podjele plijena” po dubini odnosno partijske raspodjele funkcija u javnom sektora naišla je na oštre osude nevladinog sektora i kritike građana  na društvenim mrežama koji se pitaju – šta je sa najavama aktuelne vlade da će depolitizovati javnu upravu.

Sa druge strane, vlast i dalje uvjerava javnost da će na javnim konkursima svi imati “jednake šanse” ali ne objašnjava zbog čega se onda među konstituentima vlasti “dijelilo” po dubini.

Sa druge strane, ostaje pitanje da li je nova “ekspertska” Vlada bila primorana na ovakav korak kako bi opstala, namirujući partijske kadrove, od kojih su poijedini već otvoreno prijetili da će je – srušiti. I dok iz redova nove vlasti poručuju da će sprovesti konkurse i zaposliti najstručnije, u MANS-u kažu da su ti konkursi unaprijed obesmišljeni. Kritike stižu i iz redova nekadašnje vlasti – DPS-a i SD-a.

Podjela plijena

“Podjela plijena nije nikakav korak ka depolitizaciji javne uprave. I to će u kasnije periodu, po dubini, odraziti na kvalitet javne uprave odnosno njen kvalitet”, kazao je Dejan Milovac iz MANS-a. a. Milena Muk iz Instituta alternativa kaže da su najave raspodjele starješinskih i visokorukovodnih pozicija suprotne ranije najavljivanom otvaranju uprave, ohrabrivanju najboljih da dobiju posao i profesionalizaciji državne uprave. “IA je ranije ukazivao da licitiranje imenima i partijskom pripadnošću prilikom popune rukovodećih pozicija, naročito onih koje podliježu javnom konkursu, nije u duhu profesionalizacije niti privlačenja najboljih kadrova”, navodi Muk.

Ona podsjeća da prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, radna mjesta starješina organa i visokog rukovodnog kadra, direktora uprava i njihovih pomoćnika, popunjavaju se na osnovu javnog konkursa, u skladu sa prethodno propisanom procedurom koja podrazumijeva pravo svih koji ispunjavaju uslove konkursa da se prijave na ta mjesta, i da budu ocjenjivani isključivo u odnosu na određene rukovodne kompetencije i druge neophodne uslove za zasnivanje radnog odnosa.
 

“Informacije koje su procurile šalju poruku da su te i druge pozicije javnog sektora predodređene i dogovorene u odnosu na svojevrsne “partijske kvote”. To je bila i ranija praksa Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partnera”, kaže Muk.

Marko Rakočević, član GO SD kaže da nova vladajuća koalicija nema “ni kratko pamćenje”, pa tako, kako navodi, ova dva dana gledamo klasično “skubanje” spasilaca “po dubini”, kao da tri lidera pobjedničkih koalicija nikad u životu nijesu vidjeli onaj čuveni romatntični sporazum o “depolitizaciji” koji su potpisali prije formiranja Vlade. “Nezakonito skubanje direktorskih pozicija”

“Taj sporazum je u gotovo svakom elementu prekršen”, kaže Rakočević. Kako dodaje, “nezakonito skubanje pozicija direktora po javnoj upravi” od strane istih onih koji su obećavali da će “stati tirjanstvu nogom za vrat” se radi toliko bezočno i otvoreno, da se građani pitaju jesu li oni spasioce nešto pogrešno razumjeli prije par mjeseci.

“Krivokapić, Abazović i Bečić potpisali su prije svega par mjeseci sporazum kojim se, “crno na bijelo”, obavezuju da “će nova vlast izvršiti deoplitizaciju ključnih institucija vlasti” i “neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu”.

I onda su, kao da Sporazum ne postoji, prešli na “opošljavanje” onoga zbog čega su i došli. Besramne “čistke” u KBC, upravama, javnim preduzećima i ministarstvima i postavljenje svojih familija i članova ne čine, uvaženi građani, partije koje su sada u opoziciji i koje su “oslobodioci” godinama za to optuživali, nego upravo oni, koji pričaju o “demontaži partitokratije” dok između sebe dijele direktorska mjesta na koja se dolazi konkursima”, ocjenjuje Rakočević.

Dok aktuelna opozicija i nevladin sektor oštro kritikuju najavljeno “partijsko” kadririanje, iz vlasti i dalje tvrde da će sve biti po zakonu. Demokrate, čiji je funkcioner Velizar Kaluđerović, izabran za predsjednika Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda, kažu da će u javnoj upravi zapošljavati samo najkvalitetniji kadar. “Poštovaće se sva pravila i svi će imati pravo da konkurišu i da budu najbolji”, kaže funkcioner Demokrata Momo Koprivica. On tvrdi da će u predstojećem periodu jednake šanse imati građani koji nisu partijski aktivni.

Građani se pitaju – stop partitokratiji

Najave o partijskoj podjeli funkcija “po dubini” naišle su na oštre kritike građana na društvenim mrežama, a najčešće ponavljana krilatica je “sjaši Kurta da uzjaše Murta”. Uprkos obećanjima iz aktuelne vladajuće većine da će, uprkos prethodnoj “partijskoj podjeli” biti raspisani konkursi i da će svi “imati jednake šanse”, malo ko ju to vjeruje. Grupa građana pokrenula je peticiju pod nazivom “Građani se pitaju – stop partitokratiji” kojom poziva na izmjenu prakse partijskog zapošljavanja i zahtijeva smanjenje plata javnih funkcionera.

V.R.    

2 komentara

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything similar to this before. So nice to discover somebody by original ideas on this subject. realy appreciate starting this up. this excellent website can be something that is required on the internet, a person with some originality. useful problem for bringing a new challenge to your web!

  2. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy i appreciate you for beginning this up. this amazing site is something that is required on-line, somebody with a bit of originality. valuable problem for bringing something new to the net!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com