DANAS JE MALI BOŽIĆ: Slavimo SVETOG VASILIJA VELIKOG, a da vas ne bi tjerao maler, ovo NIKAKO NE RADITE

U svim pravoslavnim hramovima služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog kog crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine.

Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grijehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog grijeha. U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, “Hristos na sebe primio ljudsko tijelo i podnio bol za gijeh određen”.

Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živio je u vrijeme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovijedanja hrišćanske vjere.

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu 10 puta godišnje – 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska djela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) – na praznik Sveta tri jerarha.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina. Vjeruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cijele godine tjerati baksuz, dok se u nekim krajevima vjeruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se vjerovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne snijeg ili bude oblačno.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close