DOKTOR MODERNE ŠOKIRAO IZJAVOM: Korona će zauvijek ostati sa nama - Volim Podgoricu

DOKTOR MODERNE ŠOKIRAO IZJAVOM: Korona će zauvijek ostati sa nama

Izvršni direktor kompanije “Moderna” koja je proizvela  jednu od vakcina za kovid 19, Stefan Bansel, upozorio je da će korona virus koji je širom planete usmrtio skoro dva miliona ljudi, zaustavio ekonomiju i opteretio zdravstvene sisteme, ostati sa nama zauvijek.

Vodeći zdravstveni zvaničnici i stručnjaci za zarazne bolesti smatraju da postoji velika vjerovatnoća da će kovid-19 postati endemska bolest, što znači da će biti prisutan u populaciji sve vrijeme, mada vjerovatno na nižim nivoima nego što je sada, javlja Mondo.rs.

“Živjećemo sa ovim virusom, vjerujem, zauvijek”, rekao je tokom panel diskusije o zdravlju “JPMorgan Healthcare Conference”.

Naučnici će morati kontinuirano da motre na nove varijante virusa, kako bi mogli da proizvode vakcine za borbu protiv njih, rekao je on.

Istraživači iz Ohaja izjavili su juče da su otkrili dvije nove varijante koje vjerovatno potiču iz SAD-a i da je jedna od njih brzo postala dominantan soj u Kolumbiji u Ohaju, tokom perioda od tri nedjelje krajem decembra i početkom januara.

Evropska agencija za ljekove (EMA) preporučila je davanje uslovnog odobrenja za upotrebu vakcine kompanije “Moderna” protiv koorna virusa kod ljudi starijih od 18 godina. Ovo cjepivo je pokazalo uspješnost od 94,1 odsto i postala druga vakcina za sprječavanje oboljijevanja od kovida 19 koju je EMA preporučila za upotrebu na prostoru EU.

1 komentar

  1. Pa ovo nije ništa novo, već znamo da antitela ne traju dugo, da ni vakcina neće riješiti problem, ali će olakšati i sačuvati mnoge živote. A za nekoliko generacija biće populacija otpornija, to se zove prirodna selekcija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com