“KORUPCIJA, KRIMINAL, OGROMAN ZDRAVSTVENI RIZIK” Ovako Crnu Goru opisuje najveća svjetska zaštitarska kompanija - Volim Podgoricu

“KORUPCIJA, KRIMINAL, OGROMAN ZDRAVSTVENI RIZIK” Ovako Crnu Goru opisuje najveća svjetska zaštitarska kompanija

Korupcija, kriminal, ogroman zdravstveni rizik. Ovako, u najkraćem, Crnu Goru opisuje GardaWorld, najveća svjetska privatna zaštitarska kompanija.  Oni nude usluge prevoza i trezora, fizička i specijalizirana sigurnosna rješenja, a kako navode, na partnerskom  portalu Crisis24, širenje provjerenih informacija koje se odnose na međunarodnu sigurnost.

Korupcija glavni problem za preduzeća

Korupcija predstavlja glavni problem preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, napredak u borbi protiv korupcije i dalje je nedosljedan, navodi se u analizi bezbjednosne situacije u Crnoj Gori kompanije GardaWorld. koja je poslednji put ažurirana u julu prošle godine. 

“Ostale prepreke za poslovanje uključuju neefikasnu birokratiju i nedostatak radne snage u različitim sektorima. Primjeri industrijske akcije su relativno rijetki; međutim, ekonomske posljedice virusa COVID-19 vjerovatno će povećati rizike štrajka radnika u narednim mjesecima, posebno u turizmu, transportu, rudarstvu i teškoj industriji. Kvalitet opšte infrastrukture je adekvatan, ali su potrebne opsežne nadogradnje kako bi se Crna Gora takmičila sa razvijenim evropskim zemljama”, ocjenjuje su u ovoj analizi.  

Crna Gora će, kako naglašavaju, biti jedna od najteže pogođenih zemalja u Evropi zbog krize COVID-19. Mjere socijalnog distancijranja i ograničenja putovanja izazivaju ekstremne gubitke u crnogorskom turističkom sektoru, koji je, navode, iznosio približno 21% BDP-a 2019. “Iako će se ublažiti ograničenja, broj dolazaka dramatično će se smanjiti u odnosu na nivo 2019. godine.

U aprilu je IHS Markit smanjio prognozu BDP-a za 2020. na -6,0%, nakon rasta od 3,6% u 2019. Projekt autoputa Bar-Boljare povećao je javni dug posljednjih godina, ostavljajući Crnoj Gori malo prostora za fiskalni podsticaj usred COVID-19 šok. Opozicija i nevladin sektor održavale su antivladine proteste od februara 2019. godine, tražeći ostavku najviših državnih i pravosudnih zvaničnika, koje optužuju za korupciju.

Đukanović vlada od 1989. godine

Povećan je, navodi se dalje u analizi, rizik od talasa protesta uoči opštih izbora 30. avgusta zbog sve većeg nezadovoljstva, posebno zbog predsjednika Mila Đukanovića, koji je u ovom ili onom obliku gotovo neprekidno na vlasti od 1989. godine. “Pucnjave i improvizovane eksplozivna naprave, napadi suparničkih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećan rizik od materijalne štete i ozljeda prolaznika. Rizik je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dvije najzloglasnije organizirane kriminalne grupe, kavčani i škaljarci. Ruta za šverc droge i oružja, korupcija u carinskoj službi

U dijelu o kriminalu navodi se da “slično kao i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, u Crnoj Gori cvjeta organizovani kriminal”. “Broj nasilnih incidenata na javnim površinama između različitih kriminalnih grupa pojačao se u posljednjih nekoliko godina, povećavajući tako rizik od kolateralne štete i povreda prolaznika. Crna Gora leži na trgovinskoj ruti zapadnim Balkanom, kojim prolaze velike količine droge, krijumčarenja, oružja i ljudi. To pitanje pogoršavaju loše kontrolisane granice i korupcija među graničnim i carinskim službenicima”, navodi se u analizi. “Članstvo Crne Gore u NATO-u i težnja za pridruživanjem EU, kao i poboljšani bilateralni odnosi i sigurnosna saradnja sa susjednim zemljama, značajno su smanjili rizik od međudržavnog rata. Iako postoji nivo nezadovoljstva i osjećaja isključenosti s vlasti od strane etničkih manjina, malo je vjerovatno da će to prerasti u oružano nasilje”, novdi se u odjeljku posvećenom eventualnoj opasnosti od oružanih sukoba.

V.R.    

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com