BAJDEN POLAŽE ZAKLETVU KAO 46. PREDSJEDNIK SAD: Održana inauguraciona misa u katedrali u Vašingtonu - Volim Podgoricu

BAJDEN POLAŽE ZAKLETVU KAO 46. PREDSJEDNIK SAD: Održana inauguraciona misa u katedrali u Vašingtonu

U atmosferi gotivo opsadnog stanja, po broju bezbjednosnih snaga u Vašingtonu, naslednik Donalda Trampa u Bijeloj kući Džo Bajden danas polaže zakletvu kao 46. predsjednik Sjedinjenih država.

Inauguracija će biti obavljena tačno u podne po lokalnom, a u 16 sati po našem vremenu. Na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija tradicionalni govori, nastupi i bivši predsjednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbjednosnih pretnji.

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li Dž. O'Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke u redovima vatrogasaca u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpjevati pop zvezda Ledi Gaga.

Nakon toga, mlada pjesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pjesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspjela da pobjedi govornu manu koja je imala i koja je najavila da će se kandidovati za predsjednika SAD 2036. godine.

Slijedi nastup Dženifer Lopez i propovjed dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com