KINESKA BANKA IZ BUDŽETA CG UZIMA 55 MILIONA EURA: Spajić: Dovedeni smo pred svršen čin, zabranjena državna pomoć brodarima - Volim Podgoricu

KINESKA BANKA IZ BUDŽETA CG UZIMA 55 MILIONA EURA: Spajić: Dovedeni smo pred svršen čin, zabranjena državna pomoć brodarima

Agencija za zaštitu konkurencije je naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, saopštio je na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

To je, kako navodi Spajić “još jedan primjer svršenog čina pred koji smo dovedeni, uslijed neracionalnog rukovođenja ekonomijom i javnim finansijama od strane prethodne vlasti”, kaže Spajić.

Ovo praktično znači da padaju državne garancije za kredite koje su prethodne vlade uzele za brodove Crnogorske i Barske plovidbe kod Eksim banke.

Ovo otvara mogućnost da Kinezi povuku iz budžeta Crne Gore oko 54 miliona eura, uz prateće troškove, do čega će vjerovatno i doći.

Naime, nakon odluke Agencije, Vlada nema legalnu mogućnost da izmiri rate zas kredite crnogorskih brodara kod kineske Eksim banke. Za januarsku isplatu rata dolazi 4,65 miliona dolara, od čega za Barsku 1,95 miliona i za Crnogorsku plovidbu 2,7 miliona. Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku i 23 miliona dolara za Crnogorsku plovidbu.

VRUĆ KROMPIR: Ako Vlada ne plati 4 miliona kredita brodarskih kompanija, Kinezi će “povući” 70 miliona

Kako je nedavno izjavio ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ispitni postupak za Crnogorsku plovidbu pokrenut je od strane Agencije 10. decembra prošle godine, a za Barsku plovidbu 18. januara ove godine i kroz oba rješenja od resornog ministarstva traženo da se obustavi sva dalja pomoć države ovim kompanijama.

Ministarstvo za kapitalne investicije je uputilo dopis AZK-u u kome se od ove agencije traži da im isti dan odgovori da li država Crna Gora ima mogućnost davanja pomoći i pod kojim uslovima dvijema brodarskim kompanijama jer je 20. januar posljednji rok kad se rate moraju platiti.

U slučaju Barske plovidbe pokrenut je ispitni postupak 18. januara ove godine zbog isplate tri miliona eura u 2019. godini radi servisiranja rata za kredite. I u ovom slučaju AZK je utvrdio da je državna pomoć nesporna, ali da je sumnja da je nezakonita (neprijavljena).

Brodovi Barske plovidbe “Bar“ i “Budva“ su kupljeni 2012. godine, a isporučeni 2014. Ukupno su koštali 46,4 miliona dolara.

Crnogorska plovidba je ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda “Kotor” i “21. maj” zaključila 2010. godine, a njihova cijena je bila 55,76 miliona dolara.

Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok je Barska plovidba u većinskom državnom vlasništvu.

Kakva je dalja sudbina crnogorskih brodarskih kompanija, sada je teško predvidjeti, Bojanić je nedavno kazao da njegovo ministarstvo radi na pripremi rješeja, a da je jeda od opcija itegracija ova dva preduzeća koja imaju po dva broda.

Kako je država gazdovala ovim preduzećima možda najbolje govori podatak da je u Barskoj polovidbi zaposleno preko 40 ljudi u administraciji, a da je za ovoliku i ovakvu kompaniju dovoljno da u administraciji radi troje ljudi.

V.R.

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com