LEPOSAVIĆ: Očekujem da Đukanović potpiše ponovo usvojene zakone, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti - Volim Podgoricu

LEPOSAVIĆ: Očekujem da Đukanović potpiše ponovo usvojene zakone, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Leposavić je gostujući u  emisiji Načisto na TV Vijesti kazao da očekuje da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpiše ponovo usvojene zakone, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“On ne može da zaustavi da zakoni budu objavljeni. Ti zakoni će da stupe na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu”, kazao je Leposavić.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet je po hitnoj proceduri jer je postojala opasnost da stari akt proizvede, štetne posljedice odnosno prepis vlasništva bez konsultacije suda. Kad je hitni postupak onda nema javne debate. Mi smo iskoristili ipak mali period da konsultujemo sve vjerske zajednice”, rekao je ministar pravde.

Na pitanje šta misli o tome zašto nijesu pozvani predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, kazao je da je “Ministarstvo svima uputilo poziv za razgovor svim vjerskim zajednicama”.

“Iz vjerske zajednice CPC je stigla osuda i komentar da neće uopšte u takvom postupku učestvovati. Dalje od toga nismo išli u pozivanje vjerske zajednice koje odbnijaju unbaprijed”, naveo je Leposavić, dodajući da svi trebaju da imaju isti tretnam.

Situacija ne miriše na kohabitaciju. Ukoliko bi odluka Ustavnog suda išli ka tome da se obore usvojeni zakoni zbog pitanja kvoruma, onda bi Ustavni sud morao da obori zakone donijete prošle godine, kao što su o tajnosti podataka, lokalnoj samoupravi… Onda se u tom pravnom smislu pravi haos, koji možda nekome odgovara… Ako sud donese odluku da ovi zakone ne važe onda ne važe ni ovi od prošle godine i gubi se svaki legitimet i imamo kolaps, rekao je Leposavić. Dodao je da se nada da će “prevagnuti razum”.

 Institut sjednice na daljinu koji je izazvao haos – sud je dobio i naprasno reagovao na zahtjev da ocjeni donešene odluke u Skupštini, odnosno zakone zbog sumnje da je povrijeđen Poslovnik u kojem je predviđen institut sjednice na daljinu. Sada kada imamo taj institut, postavlja se pitanje da li je sporno bilo glasanje na daljinu. A prošle godine kada nije bilo tog instituta u aprilu, junu i julu počinjale sjednice Skupštine bez utvrđivanja kvoruma. U tom smislu Ustavni sud ne reagujući tada sada reaguje i javlja se sumnja na duple aršine, naveo je Leposavić.

On je kazao da se Ustavni sud po služnenoj dužnosti nije oglašavao oko važnih pitanja i zakona oko kojih je bilo i protesta  kao što su protest majki zbog ukidanja zakona, Zakon o slobodi vjeroispovijesti….

“Ustavni sud je u lakšoj poziciji nego drugi jer nije sudeći, ne pojavljuju se stranke… to je sud koji odlučuje o pravnom kvalitetu pravnih akata. Ustavni sud ima lijepu pravničku funkciju da odluči čitanjem propisa, da rješava situacije koje nijesu lične”.

 Sud se ponaša na način na koji se nije ponašao ranije. Ostavlja rok Skupštini koji je neadekvatan i nemoguć za reagovanje. Ako je rok koji je ostavljan prije bio duži, a sada bio naprasno kraći, onda je opravdana sumnja i bojazan…

Saglasan sam sa svim ocjenama koje su iznijeli predsjednici Skupštine, Vlade, poslanici – kriza je kada se govori o institucionalnoj krizi u pravosuđu. Ustavni sud je političko-državno sudski organ koji najbolje oslikava ovu krizu, kazao je Leposavić.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com