BOROVINIČ BOJOVIĆ: Crna Gora nabavlja 250.000 doza vakcina, prvi kontigent ide u staračke domove - Volim Podgoricu

BOROVINIČ BOJOVIĆ: Crna Gora nabavlja 250.000 doza vakcina, prvi kontigent ide u staračke domove

Vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa za prvi kvartal ove godine, a očekuje se da će prve doze u Crnu Goru stići početkom februara, kazala je Televiziji Vijesti  ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Građani Crne Gore imaće mogućnost da biraju između Fajzer/Biontekove, kineske Sinofarm i ruske Sputnjik vakcine.

“Mi smo u finalnim pregovorima sa Fajzerom, i u dogovoru smo za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, a koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Taj ugovor sa Fajzerom, bukvalno je u finalizaciji. Očekujemo da bude potpisan bukvalno svaki dan”, rekla je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović nije mogla da precizira kada će stići prvih 12.000 doza, ali je rekla da će brzo moći to da saopšti.

Prvo će, kako je rekla, biti vakcinisani štićenici staračkih domova, odnosno osoblje koje rade sa njima. Nakon toga kreće se sa vakcinacijom osoba starije dobi od 80, 75, 70, približavajući se prema 65. godini starosti.

“I, naravno, veoma važno zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, kompletno medicinsko osoblje”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je povodom najave donacije od 10.000 vlakcina od strane grčkog biznismena Petra Statisa, kazala da je svaka donacija dobrodošla.

“Ali ukazujemo da je Vlada, upravo imajući uvidu interes zdravlja građana Crne Gore, donijela odluku da vakcine nabavljamo, odnosno da direktno dolaze od proizvođača i nabavljača koji su provjereni. Svaka vakcina, koja bi bila dobavljena ugovorima koji dolaze iz neispitanih kanala, ili preko firmi koje se primarno ne bave ili se uopšte ne bave nabavkom ljekova i vakcina, zahtijeva veoma veliki oprez i dodatno preispitivanje. Svjedoci smo svi da je prethodnih dana bilo dosta upozoravanja od strane Interpola i SZO da su se pojavili u različitim regionima, različiti veoma sumnjivi proizvođači i dobavljači vakcina”, kazala je ministarka.

“Važno je da kažem da i ruska i kineska vakcina upravo se nalaze u fazi prekvalifikacije od strane SZO i bukvalno je pitanje trenutka kada će dobiti to odobrenje. Sem toga sve vakcine koje dođu u Crnu Goru prolaze veoma važna ispitivanja i aposlutno građani mogu biti sigurni da će se vakcinisati efikasnom, kvalitetnom i bezbjednom vakcinom. Mi ćemo se svakako potruditi da za naše građane obezbijedimo mogućnost izbora prilikom vakcinacije”, zaključila je Borovinić Bojović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com