Ministarstvo kapitalnih investicija predalo SDT-u informacije: Bivša Vlada nezakonito pomagala brodske kompanije - Volim Podgoricu

Ministarstvo kapitalnih investicija predalo SDT-u informacije: Bivša Vlada nezakonito pomagala brodske kompanije

Specijalnom državnom tužilaštvu i Skupštini Crne Gore, Ministarstvo kapitalnih investicija, predalo je informacije o mogućem postojanju krivičnih dijela u vezi sa kupovinom brodova za „Crnogorsku plovidbu“ AD Kotor i „Barsku plovidbu“ AD Bar,  takođe kao i pozajmicama Vlade za otplatu kredita kineskoj EXIM banci.

Kako su kazali u saopštenju, oni su za četiri broda, od kineske EXIM banke uzeli kredit preko 110 miliona američkih dolara.

“ Iz dvije brodske kompanije, za kupovinu četiri broda, uzeti su krediti kod kineske EXIM banke vrijedni preko 110 miliona američkih dolara. Vlada je 2010. i 2013. godine izdala garancije za ove poslove, ali bez sprovođenja postupka da li se radi o državnoj pomoći, na šta je bila obavezna tadašnjim Zakonom o državnoj pomoći”, navode iz Ministarstva u saopštenju.

Kako su dodali iz  Ministarstva, prethodne Vlade su u više navrata dodjeljivale neprijavljenu, odnosno nezakonitu, državnu pomoć pomenutim brodskim kompanijama, kako bi opravdali njihovo nerentabilno poslovanje i kontroverznu nabavku brodova.
Oni su poručili da tadašnja Vlada Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija neće dozvoliti da odgovorni za štetu koja je nastala neodgovornim odnosom bivše Vlade i resornih ministarstava, kao i uprava brodarskih kompanija koje su u većinskom državnom vlasništvu, ostanu neprocesuirani.

 

“Zbog toga zahtijevamo i od SDT-a i od Skupštine Crne Gore, da u skladu sa svojim nadležnostima, pokretanjima  tužilačke i parlamentarne istrage, ispitaju ove slučajeve koji mogu dovesti do dodatne štete za budžet u iznosu od više desetina miliona eura”, zaključuju u MInistarstvu.

2 komentara

  1. Hello! I merely would wish to supply a massive thumbs up with the excellent info you’ve got here with this post. We are coming back to your site to get more detailed soon.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com