“Podgorička Hitna pomoć sa samo dvije terenske ekipe” - Volim Podgoricu

“Podgorička Hitna pomoć sa samo dvije terenske ekipe”

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici već duži period se bilježi veći broj pacijenata od uobičajenog, kaže doktorka Vanja Popović. Ističe da su se zaposleni navikli, te da sve funkcioniše nesmetano. Ipak, cijelu Podgoricu zbog nedostatka kadra pokrivaju samo dvije terenske ekipe, istakla je ona.

Doktorka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vanja Popović kaže da podgorička Hitna pomoć funkcioniše sa samo dvije terenske ekipe što je veliko opterećenje.

„Imamo još jednu ekipu, ali od aprila mjeseca ne radi zbog manjka kadra i zato apelujem na kolege da dođu da rade u Hitnoj“, kazala je Popović u Jutarnjem programu TVCG.

Kada je riječ o broju pacijenata, kaže da je situacija je konstantna, s tim što je se već neko vrijeme bilježi veći broj građana koji se javljaju Hitnoj od uobičajenog. Zavod ipak, kako kaže, radi nesmetano.

Pacijenti zaraženi virusom korona koji se javljaju uglavnom su sa umjereniom kliničkom slikom, ali su uplašeni iako nemaju tegobe.

„Ja bih apelovala na te pacijente da ostanu kod kuće ukoliko nemaju tegobe. Na broj 124 uvijek mogu dobiti savjet“, kazala je doktorka.

S obzirom na to da su posljednjih dana niže temperature, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć javljalo se najviše pacijenata sa srčanim tegobama.

„To je potpuno predvidivo zato što u ovim zimskim mjesecima zbog temperature dolazi do sužavanj aktivnih sudova i povećanja krvnog pritiska. Samim tim ako dođe do sužavanja krvnih sudova na srcu to može dovesti do ozbiljnih problema, odnosno, do srčanog udara, što je nešto što želimo da izbjegnemo“, kazala je Popović.

Ona dodaje da se baš sinoć javilo puno pacijenata sa srčanim tegobama i gušenjem.

Istakla je da je mnogo pacijenata i iz saobraćajnih udesa i apelovala na građane da u kišnim danima pažljivije voze.

„U tim situacijama dolazi do teških povreda, opasnih po život“, kazala je ona.

Upozorila je i na veliku upotrebu antibiotika koji se koriste na svoju ruku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com