Milionska prevara preko lažne firme u Podgorici - Volim Podgoricu

Milionska prevara preko lažne firme u Podgorici

Crnogorska policija dostavila je podatke njemačkim kolegama o firmama koje je u Podgorici osnovao osuđivani izaelski kriminalac Gal Barak, a koje su korišćene za milionske prevare. Ta informacija potvrđena je u crnogorskoj policiji. Firme čiji je vlasnik bio Barak osnovao je beogradski advokat Marko Vujošević, koji je nedavno bio meta napada u pucnjavi u Resavskoj ulici u glavnom gradu Srbije. Kako je pisao portal BIRN, Marko Vujošević je nekadašnji zastupnik izraelskih prevarantskih kol centara za Srbiju i Crnu Goru.

Za sada nije jasno da li je motiv za napad bio posao koji je Vujošević vodio za Gala Baraka, izraelskog državljanina koji je 1. septembra 2020. godine u Austriji osuđen na četiri godine zatvora za krivično djelo prevara i pranje novca. Istraga o ovim prevarama vođena je i u Njemačkoj.

U austrijskoj optužnici se navodi da je firma GPS iz Podgorice, čiji je jedan od osnivača Vujošević, za potrebe Gala Baraka prala nelegalno stečen novac. Tu je i firma „Global Pejment solušen”. Vujošević, međutim, negira te tvrdnje.

Kol centri iz Beograda uključeni su u prevaru tešku preko 200 miliona eura u kojoj građani širom Evrope ulažu novac u nepostojeću onlajn trgovinu stranim valutama.

Iz crnogorske policije su kazali da su ispitivali račune tih firmi.

– Vezano za lice Marko Vujošević radili smo u ranijem periodu neke provjere po zahtjevu kolega iz Njemačke. Sve smo im dostavili u vezi računa koje posjeduju kod nas, i druga pitanja koja su ih interesovala – sapšteno nam je iz Uprave policije.

Pravne poslove Gala Baraka u Beogradu, pored Marka Vujoševića, vodio je i njegov tadašnji saradnik Lazar Hopl. Prema saznanjima BIRN-a, Vujošević i Hopl su se poslovno i privatno rastali, a razlog njihove nesuglasice je upravo posao sa izraelskim kol centrima.

Advokatu Marku Vujoševiću nekoliko puta je prijećeno, a uvredljivi posteri lijepljeni su u blizini njegove kancelarije. Kol centri Gala Baraka bili su u Podgorici, Beogradu, Sofiji, Sarajevu, Prištini, Tbilisiju (Gruzija) i Kijevu. Austrijsko tužilaštvo je tvrdilo da su Barakove firme obmanjivale ljude tako što su ih ubjeđivale da ulažu novac u berzanske poslove, a u stvari se radi o lažnim platformama koje samo fingiraju i simuliraju berzansku trgovinu.

Glavni svjedok u ovom slučaju austrijskog i njemačkog tužilaštva Aleksandar Ignjatović pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Sofiji, Bugarska, 11. februara 2020. godine, svega nekoliko mjeseci prije nego što je trebalo da bude glavni svjedok na suđenju.

Marko Vujošević kaže da su već poslije par mjeseci nakon otvaranja firme počele da pristižu brojne žalbe klijenata koji su tražili povraćaj novca.

– Ljudi su počeli da traže da im se vrate sredstva koja su uplaćivali. Sazvao sam sastanak 4. decembra 2017. godine u mojoj kancelariji, i Baraka i Lenhofa sam otvoreno pitao da li je ovaj posao prevara. Oni su me ubjeđivali da nije. Onda sam rekao da nemamo nikakav razlog da ljudima ne vratimo novac i to je i urađeno, ukupno par stotina hiljada eura – kaže Vujošević, navodeći da je stenogram sa sastanka proslijedio i austrijskim istražnim organima.

dan.co.me

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com