USKOKOVIĆ ZA “VOP” POJAŠNJAVA RAČUNICU ZA NOVU CG AVIO KOMPANIJU: Može li “2Montenegro” biti održiv, sa koliko zaposlenih, koja je vrijednost slotova - Volim Podgoricu

USKOKOVIĆ ZA “VOP” POJAŠNJAVA RAČUNICU ZA NOVU CG AVIO KOMPANIJU: Može li “2Montenegro” biti održiv, sa koliko zaposlenih, koja je vrijednost slotova

Gubitak slotova Montenegroerlajnza na evropskim aerodromima nije velika šteta, jer oni nisu ni imali veliku vrijednost, i neće ih biti teško vratiti. Međutim, mnogo bolje rješenje bilo je da se, u bilo kom obimu, održao rad ugašenog nacionalno9g avioprevoznika,  te da se on ugasio onog momenta kada avioni nove crnogorske  aviokompanije budu spremni za polijetanje.

Ovako u razgovoru za VOP portal informaciju o gubljenju slota MA na bečkom aerodromu komentariše stručnjak za avioindustriju mr Rajko Uskoković kojeg je, prilikom pripreme osnivanja nove aviokompanije “ToMontenegro” konsultovala i Vlada Crne Gore.

Slot je, inače, vrijeme polijetanja i slijetanja aviona na aerodromima, i to se zove “par slotova” a u nekim slučajevima njihova vrijednost vrijednost se mjeri i desetinama miliona eura na godišnjem nivou.

Tako je, recimo, “Al Italija“, prije dvije godine tri para slota za londonski “Hitrou” prodala za čak 90 miliona eura.

U ovom trenutku, međutim, kada je avioindustrija u krizi, kakva se ne pamti, veliki broj kompanija oslobodio je slotove, a potražnje gotovo da nema. Ipak, na pojedinim aerodromima, koji su i najopterećeniji i dalje je teško dobiti „zeleno svjetlo“. To su „Hitrou“, „Šarl de Gol“ u Parizu, „Šeremetjevo“ u Moskvi, ali i frankfurtski i bečki aerodrom.

Ipak, milionske cijene slotova se, kako pojašnjava Uskoković, odnose na svakodnevne slotove na izuzetno frekventnim aerodromima i u najboljim terminima i one koji traju duži vremenski period.

“Kada su u pitanju slotovi koje ima Montenegroerlajnz, oni nisu tako atraktivni. Prvenstveno jer je to, uglavnom par slotova jednom ili dva puta sedmično. Da je Montenegroerlajnz ponudio svoje slotove na prodaju, ne vjerujem da bi bilo zainteresovanih kupaca”, kaže Uskoković. On dodaje da se takozvane slot konferencije održavaju dva puta godišnje, te da je sledeći termin krajem januara i tada bi Montenegroerlajnz mogao izgubiti i druge slotove.
Montenegroerlajnz je, inače, imao letove, odnosno slotove za Beč, Cirih, Rim, Frankfurt, Diseldorf, Lajpcig, Hanover, Pariz, Lion, London, Kopenhagen, Lisabon, Prag, Istanbul i Kijev.

Na pitanje koliko će novu aviokompaniju koštati slični slotovi, ukoliko ih ne preuzme od Montenegroerlajnza, i koliko traje procedura njihovog dobijanja, Uskoković kaže:

Brzo do slotova, problem je planiranje 

“To nije neki enormni trošak. Poređenja radi, slotovi na tako frekfentnim aerodromima, za svakodnevni saobraćaj jednog JAT-a ili Kroacija erlajnza koštaju po par miliona eura godišnje. Što se tiče dobijanja novih slotova za novu avio kompaniju, ukoliko se propuste slot konferencije, nakon podnošenja zahtjeva, umjesto sedam dana, može da prođe dvadesetak dana i nova kompanija može dobiti približne termine onima koje je imao Montenegroerlajnz. Ako je MA recimo letio u 10h, to sada može biti 11 časova”, kaže Uskoković.

On, međutim, naglašava da ozbiljne avio kompanije planiraju slotove i po 12 mjeseci unaprijed. To je nekada, kaže, radio i Montenegroerlajnz.

“Moj stav je da nikako nije trebalo prekidati kontinuitet, i da je trebalo zadržati makar po jedan let MA, dok ne startuje nova kompanija”, kaže Uskoković

Koliko će koštati “ToMontenegro”

Uskoković za VOP pojašnjava i računicu troškova nove crnogorske aviokompanije, a konačan iznos, kako kaže zavisi od broja aviona.

“Ukoliko nova komp0anija iznajmi dva aviona, a mislim da je to malo, računica je sledeća: Na mjesečnom nivou troškovi iznajmljivanja jednog aviona su oko 230 hiljada eura, što je za godinu oko 2,5 miliona eura, a za dva aviona to je oko pet miliona eura. Ostali troškovi su isto toliko, odnosno onilko koliko košta rentiranje aviona, toliko iznose i troškovi, uključujući i radnu snagu, ukupno oko deset miliona”, kaže Uskoković.

Na pitanje da komentariše procjene pojedinih eksperata da nova kompanija ne može startovati ispod ulaganja od 50, a neke su procjene išle i do 100 miliona eura, Uskoković kaže:

“Ja govorim o minimumu od dva aviona. Ako ćete više aviona, troškovi se uvećavaju, i to ne linearno”.

Dakle, po Vašoj procjeni, deset miliona eura je dovoljno da nova aviokompanija startuje odnosno pokriva troškove za godinu dana? 

Jeste, za dva aviona. S tim šta mislim da to za Crnu Goru nije dovoljno. Optimalna flota bi bila pet aviona, i u tom slučaju, troškovi bi iznosili oko 45 do 50 miliona eura. Naravno, radi pojašnjenja, povećanje troškova povećanjem broja aviona nije prosto sabiranje. Sa dva aviona, recimo, letite na maksimalno četiri destinacije. Sa pet aviona imate znalajno više destinacija, što znalajno uvećava i druge troškove. I, naravno o troškovima za kompaiju sa pet aviona govorimo o maksimalnom broju od 200 zaposlenih, nijedan više. U MA smo imali četiri aviona i 400 zaposlenih.

Da li bi za Crnu Goru bilo dobro rješenje, a takve najave imamo iz Ministarstva ekonomije, da nova kompanija bude “low cost” odnosno niskobudžetna?

To je održivo jedino ukoliko bi to bilo sezonskog karaktera, odnosno da se intenzivni avio saobraćaj odvija u ljetnjoj sezoni kada su avioni puni, a zimi da se reducira. U tom slučaju, imate turističku dostupnost tokom ljetnje sezone, ali nemate avio veze tokom zime, za crnogorske građane, biznismene itd.

Sudeći po Vašoj računici, nova nacionalna aviokompanija može da bude profitabilna, odnosno održiva. Kako onda komentarišete, recimo, da jedna Slovenija nije uspjela da ima održivu nacionalnu aviokompaniju? 

Slovenija ima veoma razvijen drumski i željeznički saobraćaj, što nije slučaj sa Crnom Gorom. U Skoveniji vazduđni saobraćaj ima jaku konkurencijuostalih vidova saobraćaja što Crna Gora nema, nažalost. Crna Gora je tuirističko ostrvo.  U Sloveniji ste imali mogućnost da dođete iz Beča u Ljubljanu avionom, ali i kolima i željeznicom.

Vesna Radojević

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com