VUJOVIĆ: Izbori u Nikšiću test za DPS - Volim Podgoricu

VUJOVIĆ: Izbori u Nikšiću test za DPS

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra da je dobro što je veći broj novih lica u DPS-u, ali je, kako kaže, bitnije koliko su oni sposobni da iznesu teret s kojim se ta partija suočava.

Za Vujovića je bilo očekivano da Milo Đukanović ostane na čelu stranke, ali sugeriše da potpredsjednici treba da budu motor partije, ukoliko žele da vrate izgubljeno povjerenje. Prvi test, smatra, biće izbori u Nikšiću.

Nakon kongresa DPS-a, stiče se utisak da su u toj partiji shvatili zbog čega su izgubili na izborima., poručuje kaže političi analitičar Zlatko Vujović.

“A to je da su izbubili zbog toga što su bili prepoznati da u njihovim redovima postoji odredjeni broj pojedinaca kojih gradjani percipiraju kao korumpirane. I da jednostavno odredjeni pojedinci u vrhu DPS-a izazivaju više negativih reakcija nego pozitivnih. I da su ne neki način teret političkoj partiji. Pa je bilo i očekivano da se partija odrekne njihovih usluga, barem kada je riječ o rukovodstvu”, kaže Vujović.

S obzirom na veliki broj novih lica, za Vujovića je bilo očekivano da na čelu partije ostane Milo Djukanović. Kaže da će novi potpredsjednici Ivan Vuković, Jevto Eraković, Abaz Dizdarević i Sanja Damjanović morati da budu motor DPS-u, kako bi povratio izgubljene pozicije, te da se stiče utisak da su na Kongresu više birana lica nego ljudi koji i stvarno mogu da budu nosioci partije.

“Evo, kad govorimo o potpredsjednicima, teško je vjerovati da neko ko se javlja iz Švajcarske, govorimo o danu kada se održava Kongres partije i pozdravlja ljude, e sad se postavlja logično pitanje da li će ona moći da doprinos partiji kakav se očekuje od jednog potredsjenika, i jedne nove snage. Govorim o bivšoj ministarki Damjanović”, ističe Vujović.

Ipak, da li su nova rješenja dobra pokazaće vrijeme, tvrdi Vujović. U govoru Đjukanovića primijetio je apostrofiranje ranijih stavova,i identitetskih pitanja kojima je Crna Gora , kaže preokupirana s razlogom.

“SPC nije samo jedan od društvenih aktera, ona vrši vlast preko svojih predstavnika u Vladi, tako da je Srbija velikim dijelom doprinijela jednoj dosta atipičnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. I naravno da će on iskoristiti tu situaciju da homogenizuje dio biračkog tijela, da ga privuče”, kaže Vujović.

Prvi test nakon Kongresa, za DPS biće izbori u Nikšiću.

“Može se čuti iz nekih istraživanja da je došlo do blagog oporavka pozicija DPS-a kad govormo o poziciji birača.Ono što ja ne znam kakvo je stanje u Nikšiću ali očigledno da će rezultati izbora biti indikator procesa da li je vladajuća koalcija proširili svoju podšku ili s druge strane DPS se oporavio. Eventualni nesupjeh kolacija na nacinalnom nivou bi bio jedan opasan signal da ta kolacija radi loše svoj posao”, istakao je on.

Konačnu riječ o tome ko dobro a ko loše radi svoj posao daće gradjani, koji , kako zaključuje Vujović imaju vremena da objektivno izvagaju rezultate i aktuelne i prethodne vlasti.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com