BJELICA PODNIO OSTAVKU: Pripremio ostavku u tajnosti kako bi vidio “mnoga lica” - Volim Podgoricu

BJELICA PODNIO OSTAVKU: Pripremio ostavku u tajnosti kako bi vidio “mnoga lica”

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica podnio je ostavku 21. januara na funkciju predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, te će ubuduće biti član Upravnog odbora UCG, saopšteno je iz UCG. Bjelica je, kako navodi, pripremio ostavku u tajnosti  “što više upamtio onih kakvi su bili prethodnih godina i decenija”.

U ostavci, koju je danas objelodanio, u obraćanju članovima Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Bjelica je naveo sljedeće:

Poštovani,

Rijetke su prilike kada čovjek potisne svoje emocije, a još rjeđe kada potiskuje svoja razmišljanja – nažalost, to se dešava upravo onda kada njegov spiritualni doživljaj okruženja nadjačava sve ono što uobičajena ljudska čula najčešće opažaju čak i kao stanje potpuno uspostavljenog reda i harmonije.

Upravo sada moj pogled je negdje van nas, negdje gdje glasnost nadjačava akademski mir, gdje nema odgovora na pitanje ni “šta se hoće”, a još manje ni “šta se može”.

Radeći po principu da je svaki čovjek u “obavezi da zasadi drvo ispod čije krošnje neće nikada uživati u hladovini” nijesam se nadao da ću doživjeti da će se upravo to “drvo” – Univerzitet Crne Gore, vrlo brzo razgranati u hiljadama kvadratnih metara prostora za nastavno-naučnu djelatnost, kao i ono koje će svojom “krošnjom” čuvati standard studenata i zaposlenih –  pouzdanih graditelja budućnosti Crne Gore.

Takvo “drvo”, svojom vitalnošću, prije svih kvalitetom istraživačke djelatnosti i stabilnosti u finansiranju svoje misije na svim nivoima studija, vrlo brzo našlo se u “oku” međunarodne naučne javnosti ali i ove naše – domaće. I dok bi javnosti spoljašnjeg okruženja prepoznala i pomagala kvalitet našeg stalnog napretka, Univerzitet Crne Gore, kao jedan od najbitnijih, ali i najosjetljivijih djelova crnogorskog društva, podršku navedenom napretku u najvećoj mjeri gradio je i gradi na harmonizovanosti ciljeva i uzajamnog povjerenja svih struktura društva (naučnih, kulturnih, ekonomskih, političkih…).

Cijeneći da se upravo u posljednje vrijeme narušava prijeko potrebna saradnja bitnih činilaca u sistemu visokog obrazovanja Crne Gore, a želeći uspjeh u daljem napretku našeg univerziteta – da ga na tom putu prati puna podrška državnih organa, podnosim ostavku na funkciju predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

To činim u  trenutku kada je Univerzitet Crne Gore najbolje pozicioniran od svog osnivanja, kada na svojim računima ima oko 15 milona eura iz sopstvenih aktivnosti, kada se nalazim među najboljim naučnicima svijeta iz svoje oblasti i kada sam na vrhu univerzitetske piramide u međunarodnoj prepoznatljivosti.

Naravno, to činim danas, na dan kada sam pripremio sve materijale po svim tačkama Dnevnog reda i kada sam zakazao Redovnu sjednicu  UO UCG za 27. januar u 13,00h.

Vjerujem i da će predstojeći dani u susret održavanju ove sjednice otkriti mnoga lica pa sam i zbog toga ovu ostavku pripremio u tajnosti kako bih što više upamtio onih kakvi su bili prethodnih godina i decenija. Da ih i dalje pamtim takve, navodi Bjelica u obrazloženju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com