MUJOVIĆ OBEĆAO: Nema poskupljenja struje ni prodaje akcija EPCG do kraja 2024. godine - Volim Podgoricu

MUJOVIĆ OBEĆAO: Nema poskupljenja struje ni prodaje akcija EPCG do kraja 2024. godine

Neće biti poskupljenja struje do kraja 2024. godine, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović gostujući u emisiji Slobodna Zona  na Prvoj TV.

On je kazao da za ovu godinu građani mogu biti mirni za ovu godinu.

„Potpuno ste u pravu kada pitate možemo li dalje  da dobacimo. To možemo da odgovorimo mi koji se bavimo energetikom, ali i strani faktori utiču. Crna Gora trenutno nema potrebu da gaji električnu energiju zato što naše industrije nema. Zato postoji suficit u Crnoj Gori gdje imamo 500 gigavata više. Rekonstrukcijom termoelektrane ostajemo kratki nekih 700 gigavata, što znači da nam treba dodatnih 200. Taj trošak za državu, nadam se, biće manji. Ostavljamo uz dozu rezerve i ne možemo tačno reći kakva će biti cijena u datom momentu. Takođe treba pomenuti vjetroelektranu Gvozd. Može se očekivati da ta elektrana uđe u pogon baš tada kada nam bude trebalo“, kazao je on.

Ranjive kategorije ne smiju osjetiti potencijalno poskupljenje 2025. godine a to su penzioneri i socijalni slučajevi, ali oni koji imaju veću platežnu moć trebaju to da osjete.

„Nije u redu da neko ko više troši ne osjeti taj teret koji treba da izfinansira EPCG. Mi koji više trošimo bi potencijalno trebalo da damo doprinos kako bi ovo podmirili. Mali potrošači to neće i ne smiju da osjete“, kazao je Mujović.

On navodi primjer njemačke Vlade koja je ograničila grijanje zaposlenih u državnoj upravi i propisala da ona treba biti na 21 stepen.

„Možda vam to djeluje trivijalno ali ako vi smanjite temperaturu za samo jedan stepen, vi značajno štedite električnu energiju. Šta je nama alternativa“, pita ministar.

Kako navodi, kod ljudi u Crnoj Gori je teže reći stvari onakve kakve jesu, ali je lakše uvijati u oblande.

„Ja uvijek govorim kako jeste. Kada me pitaju oko prodaje EPCG, ja sam eksplicitno protiv toga. Bilo je napada da je to sinhronizovana akcija mene i Spajića da smo došli tu da prodamo EPCG. To su tolike neistine da ne zaslužuju komentare“, kazao je Mujović podsjećajući da je tada podvukao iz struke da ne bi imao ništa protiv da se možda do 20% akcija proda, ne u smislu da bi pribavili neka sredstva.

Ponavlja da je protiv prodaje EPCG, i da prihvata da bude na stubu srama ako bi to uradio da bi zaradio novac i time podmirio dnevne potrebe.

„Takav ministar ne treba Vladi i daleko mu lijepa kuća. Ja sam tim porukama ukazivao na devijacije koje sam otkrio. Ja sam htio da kažem da imajući u vidu našu crngorsku svijest i spremnost da velika preduzeća koristimo kroz dnevno političke svrhe, htio da kažem da ne bi loše bilo da imamo nekog ko će kontrolisati i reći ministru da se ne može baš tako raditi i da se sprovodi poliika koja ide njegovoj partiji u korist. U EPCG postoji kapital koji bi trebao da se pita. Ako je neko sa svojim kapitalom ušao, ja nemam pravo da ubacujem ruku u njegov džep“, kazao je Mujović.

Govoreći o rudniku Brskovo, ministar tvrdi da to može biti slika naše prošlosti i kako se nekada radilo.

„To je sve ono što želim da nova Vlada uradi drugačije. Koncesioni ugovor vezan za korišćenje cinka iz rudnika, potpisan je 2010. godine na period od 40 godina. Taj ugovor je šest puta mijenjan, aneksiran, prate ga brojne kontroverze, zaista jedna problematična situacija. To je pravna zavrzlama i može biti da su Vlade koje su sve to mijenjale da su se neodgovorno ponašale. Došli smo u situaciju da određena nepočinstva tog koncesionara ne možete iskoristiti kao oružje protiv njih jer su neke naše Vlade aminovale to njihovo loše ponašanje“, kazao je ministar.

Tara resources kompanija je uradila studiju izvodljivosti a Vlada je bez provjere prihvatila.

„2022. godine inovira se studija, ne dostavlja se Vladi Crne Gore već se dostavlja radnom timu koji je radio prostorni plan. Znam da je ovoj zemlji potrebno investicija kao hljeba. Molim investitore da dođu da ulažu. Oni samo ne mogu da se ponašaju na način da krše zakon Crne Gore“, kazao je on.

Mojkovac je, kako Mujović tvrdi, problem. Nedvosmisleno je utvrđeno da u rudi, osim cinka, postoji živa, arsen, kadijum i drugi teški radioaktivni metali koji su opasni i po zdravlje i život građana.

„Period raspada tih elemenata je stotinu godina. To što vi sada oslobodite, vi ste osudili i sledeće generacije. Zato je to problem nuklearne energije i elektrana. Imate vode. Kako vi možete neki radioaktivni materijal spriječiti da dođe u dodir sa podzemnim vodama. Da podvučem crtu, to je nesporan projekat sa aspekta negativnog uticaja. Mi smo kao Vlada odigrali jednu pozitivnu ulogu i od premijera sam stvarno dobio ohrabrenje da riješimo ovo. Ne ličimo na naše prethodnike koji su stavljali glavu pod tepih. Mi to nećemo“, kazao je on.

Sporazumni raskid ugovora je, mišljenja je ministar, najbolje rješenje.

„Državi nije dobro da ulazi u sporove. Čim se sudite sa nekim, možda ste vi najčistiji ali čim idete na sud, ne šaljete dobru poruku. Sa reputacije i same kompanije nije dobro da ide na sud. Dobio sam neke nezvanične informacije da su oni na to spremni. To lijepo zvuči, ali da vidimo šta su zahtjevi koncesionara. Ako su njihovi zahtjevi nerealni, šta onda? Postoji bankarska garancija koju je položio koncesionar, što bi se vratilo, mogli bi sporazumno raskinuti ugovor“, kazao je on.

Ugovor o koncesijama kaže da ako u periodu sprovođenja koncesije dođete do zaključka da ta aktivnost, taj rudnik, narušava zdravlje građana i životnu sredinu vi kao Vlada imate pravo da raskinete ugovor sa koncesionarom.

„Ako smo dok traje period koncesije utvrdili da to ugrožava zdravlje građana a to nismo znali u momentu kada smo izdali koncesiju, imamo pravo na raskid koncesionog ugovora. Pravo i pravda su na našoj strani.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com