RUSIJA LEGALIZUJE KRIPTOVALUTE: Dugo su bili protiv, ali su ukrajinski sukob i sankcije sve promijenili

Finansijske vlasti u zemlji su na kraju došle do zaključka o korisnosti kriptovaluta — čak i ako to možda nije bilo potpuno dobrovoljno

Legalizacija kriptovaluta u Rusiji se čini pitanjem dana.
Prema riječima ministra industrije i trgovine Denisa Manturova, kripto plaćanja u Rusiji će biti legalizovana jer se centralna banka i vlada “aktivno bave” tim pitanjem, piše sajt Cryptocoin.

Šta, kada i kako regulacije još uvijek visi u zraku, iako će se to dogoditi na ovaj ili onaj način, rekao je Manturov. Dodao je:
“To mora biti na zakonit i korektan način i po pravilima koja će biti određena.”
Ruski zakonodavci trenutno rade na propisima za rudarenje i trgovinu kriptovalutama.

Uprkos dugogodišnjem protivljenju Centralne banke Rusije legalizaciji kriptovaluta, finansijske vlasti u zemlji su na kraju došle do zaključka o korisnosti kriptovaluta — čak i ako to možda nije bilo potpuno dobrovoljno.

Naime, sankcije koje su Rusiji nametnute uslijed invazije na Ukrajinu, odsjekle su pristup globalno prihvaćenim sistamima plaćanja poput SWIFT-a. Značajan novac Rusije ostao je zarobljen u stranim bankama.

Rusija je potom uslovila prodaju gasa i nafte plaćanjem rubljama, i na taj način spasila svoju valutu drastičnog potonuća.

Rusko Ministarstvo finansija bilo je za regulaciju u odnosu na zabranu i na kraju je uspjelo, iako se o detaljima još razgovara.

Na primjer, ruske službe državne bezbjednosti žele da se izjasne o detaljima regulative. Oporezivanje kriptovaluta je još jedno pitanje koje tek treba riješiti.
S obzirom na to da guvernerka centralne banke, Elvira Nabiullina, odustaje od svog otpora legalizaciji kriptovaluta – nazivajući svoj prethodni otpor tome pretjerano oštrim – izgleda da će se legalizacija kriptovaluta uskoro dogoditi. Zakoni bi mogli biti uvedeni već ove godine.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com