SITUACIJA U INSTITUTU BEZNADEŽNA: U očekivanju kredita za plate radnici spremaju štrajk

Bez posla, plata, puni zebnje i nezadovoljstva, radnici Instituta dr Simo Milošević spremaju se za protest već u ponedjeljak ili u utorak. O tome su Radio Jadran obavijestili neki od njih, jer, kako kažu “svi su gluvi” na konstantno urušavanje Instituta Igalo i tešku finansijsku situaciju za kolektiv od preko 600 zaspolenih. Duguje im se decembraska i januarska plata, uskoro i februarska, a nema novca ni za redovne pripreme za otvaranje objekata.

-Većina nas zavisi od te plate, jer je većina kreditno zadužena. Mnogi su samohrani roditelji. Plaćamo kiriju, račune, vrtić…O hrani da ne govorimo. Podršku nemamo ni od Opštine, niti Vlade. Ministarka nas je preskočila kada je bila neki dan u posjeti zdravstvenim ustanovama u Herceg Novom. Zato planiramo štrajk – pričaju ojađeni radnici koji su se javili našoj redakciji.

Oni su, kako dodaju, svjesni činjenice da će doći do promjene Odbora direktora, koji će dominantno imati predstavnike nove Vlade i biraće novog izvršnog direktora. Takođe, znaju i da postojećem sastavu Odbora, nije mnogo stalo da se angažuje za Institut, jer je u odlasku. Ne može ni dr Marina Delić, bez podrške Vlade i Opštine da napravi čudo za kratko vrijeme i izvuče Institut, koji je pred krahom. Nju je Odbor izabrao za v.d. direktora, nakon što je Gordana Rajević dala ostavku.

Ali, radnici su dovedeni do granice izdržljivosti i zato, kako kažu, žele da protestom skrenu pažnju javnosti i podstaknu sve institucije da konačno ozbiljno sagledaju stanje u Institutu i nađu rješenja za izlazak iz krize.

Dr Delić: I dalje očekujemo odluku IRF-a

Pandemijska 2020.godina značajno je narušila poslovanje Instituta Igalo, koji je i ranije samostalno podnosio velike finansijske izazove, ističe za Radio Jadran, v.d direktorka dr Marina Delić:

– Godina u kojoj je Institut 2 mjeseca bio karantin, a zatim samo 7 mjeseci obavljao svoju primarnu djelatnost, liječeći i rehabilitujući jedino pacijente iz Crne Gore, završena je prinudnim odmorom radnika i zatvaranjem Instituta, 27.11.2020.god. Kompletno otkazivanje svih inostranih aranžmana, koji čine oko 45 % pacijenata koji se liječe kod nas, učinili su situaciju beznadežnom – naglašava dr Delić.

Ipak, nade ima ukoliko konačno dobiju traženi kredit.

-U novembru 2020. god. aplicirali smo za kredit IRF-a, čiju odluku još uvijek čekamo. Novac dobijen na ovaj način bio bi iskorišćen za isplatu zakašnjelih ličnih dohodaka za decembar i januar, kao i za neophodno servisiranje , kako bi Institut počeo sa radom 01.03.2021.godine – objašnjava dr Delić.

Zašto je potrebno toliko vremena da novi sastav Odbora Investiciono razvojnog fonda odobri kredit za spas Instituta Igalo, nije poznato.

-O svemu navedenom pisali smo premijeru, Zdravku Krivokapiću, kao i resornoj ministarki, dr Jeleni Borovinić-Bojović. Takođe, na sastanku sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem, dobili smo maksimalnu podršku i spremnost da i lokalna zajednica pomogne u rješavanju problema. Na tom sastanku razgovarali smo i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Herceg Novom, koja značajno može uticati i na planirani datum otvaranja Instituta- kazala je dr Delić.

Mnogo je neizvjesnosti i nepovoljnih okolnosti koje ugrožavaju status Instituta, iza koga je i pet propalih tendera za prodaju 56,5% akcijskog kapitala države. Nadležni bi morali brže da reaguju, bez obzira na planirani radnički protest.

Radio Jadran 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button