ABAZOVIĆ: Moguća prinudna uprava u Podgorici; VUKOVIĆ: Vlada u tehničkom mandatu ne može uvesti prinudnu upravu

Nije moguće da Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu nametne prinudnu upravu gradu, poručio je aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u izjavi za Al Jazeeru.

On je ovo kazao komentarišući izjavu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da bi Vlada mogla uvesti prinudnu upravu u Podgorici.

ABAZOVIĆ: Mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o predsjedniku očekujem prije 12.decembra

“Može da se uvede privremena uprava, zna se u kojim slučajevima. Za Podgoricu važi nešto što ne važi za druge gradove. Biranje gradonačelnika je bilo suprotno zakonu i stvorena je pravna dilema. Vlada se mora nekako postaviti i u odnosu na situaciju u Šavniku i u Podgorici”, kazao je Abazović.

On je rekao da može da se uvede prinudna uprava u određenim situacijama, među kojim je i nepoštovanje odluka suda.

”Za Podgoricu važi da imamo odluku Upravnog suda da je izbor gradonačelnika bio suprotan zakonu. Volje građana Podgorice je iskazana i ona je nedvosmislena. Ja bih apelovao da se konstituiše parlament i bira nova vlast. Ali, da dozvolimo da neko koristi vakuum zbog neizbora sudija Ustavnog suda, to nije korektno. Ako bude inicijativa prema Vladi mi ćemo reagovati”, kazao je Abazović.

Vuković se osvrnuo se na finansije Glavnog grada i budžet za iduću godinu.

“Budžet u rekordno visokom iznosu od preko 106 miliona eura. Stanje gradskih finansija je nikad bolje. Mi na računu danas imamo više novca nego Vlada Crne Gore”, kazao je Vuković za Al Jazeeru.

On je poručio i da novu vlast nije moguće ustrojiti bez odluke Ustavnog suda.

“Imajući u vidu i to ko vodi Vladu i šta smo sve imali priliku da vidimo prethodnih mjeseci, moramo biti spremni na svaki scenario. Mi bismo se kao gradska uprava adekvatno odnijeli i prema tome”, naglasio je Vuković.

Predstavnik Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović, siguran je da će u narednim danima Podgorica dobiti novi saziv gradskog parlamenta.

“Prepreka za preuzimanje vlasti nema, uprkos žalbama koje čekaju na Ustavnom sudu”, kazao je on.

One su, kaže Milatović, ionako takve prirode da ne bi uticale na rezultat.

“Siguran sam da ćemo u narednim danima dobiti novi saziv gradskog parlamenta, a odmah nakon toga vrlo brzo i novu gradsku upravu”, rekao je Milatović za Al Jazeeru.

Državna izborna komisija zaključila je da drugi članovi nisu mogli preuzeti vođenje sjednice Gradske izborne komisije, nakon što je sjednicu napustio predsjednik, a dio članova potom proglasio rezultate izbora.

Politička kriza u Crnoj Gori tako se proširila i na glavni grad, koji sada ima krnju vlast, odnosno samo gradonačelnika u tehničkom mandatu.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com