ABAZOVIĆ O REZULTATIMA POSJETE SRBIJI: Kreće platni promet, biće hrane, nije baš sve moglo biti riješeno jednom posjetom

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je tokom posjete Srbiji kada je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom srpskim Porfirijem, te da su konstatovali da Crna Gora i Srbija ulaze u novu eru odnosa koji treba da budu mnogo bolji nego što su bili ranije.

“Crnogorska vlada je odlučna da sva pitanja, pa i ona koja opterećuju javnost, rješava odmah. Što se tiče Temeljnog ugovora sa SPC, za nas je važno da sve bude u skladu sa Ustavom i zakonom, i da sve vjerske zajednice budu tretirane na jednak način. Temeljni ugovor mora da bude razmatran na vladi. Što se tiče teksta, ja mislim da tekst više ne treba mijenjati, ali ako neko misli drugačije, tu smo da razgovaramo”, rekao je Abazović za RTS.

On je rekao da se bavi državnim interesom, i tako vodi politiku. Ako Vlada treba da padne zbog državnog interesa, kako kaže, neka padne.

“Što se tiče pojedinih glasova u Crnoj Gori, ja mislim da oni u 99 odsto slučajeva nemaju problem s tekstom, nego hoće da drže ova pitanja otvorenim, da drže to otvorenim d, da zaustavljaju normalan život ljudima u Crnoj Gori, pa i u Srbiji. Kao da su zamrznuti u vremenu, Mislim da je vrijeme da se ovo vrijeme sada iskoristi, evo sunce je konačno tu, i temparature kakve imamo, da se odmrznu i vrate u realnost. Naša intencija je da otvorena pitanja zatvaramo a ne da ih držimo otvorenim po deset ili više godina”, kazao je Abazović.

Ugovor će, kako je najavio, biti potpisan u Crnoj Gori, kada sve bude dogovoreno, mada rok još nije definisan

“Cilj je da se to završi”, rekao je premijer.

“Došli smo do dva-tri konkretna rješenja vezano za platni promet. Krećemo sa platnim prometom, odnosno procedurom za rješavanje platnog prometa između dvije države”, kazao je Abazović u intervjuu za RTS.

Ističe da su obezbijedili i nesmetan izvoz hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, čime će biti umanjena potencijalna kriza.

Istakao je da su ostala i neka pitanja koja ovom posjetom nijesu mogla biti riješena, ali koja su, kako kaže, na stolu i koja će, ako bude “ovakve energije”, sigurno biti riješena u narednom periodu.

“Mi bismo voljeli da preko noći možemo sve da riješimo, ali ako imamo kontinuitet dosta nategnutih odnosa, po meni neopravdano, onda mislim da je ovo značajan korak unaprijed, više koraka unaprijed”, naglasio je Abazović odgovarajući da li je očekivao bolji rezultat od posjete Beogradu.

Onima koji su podržali Vladu, kako je kazao, rečeno je da će jedan od zadataka Vlade biti rješavanje odnosa sa vjerskim zajednicama, a među njima i SPC.

Upitan da li će Temeljni govor biti potpisan sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, Abazović je kazao da je spreman na to i da je CPC izrazila želju za tim.

Upitan o odnosima Crne Gore i Srbije, Abazović je izrazio mogućnost da ambasadori između dvije zemlje budu konačno naimenovani.

“Nismo dobili imena. Ja sam premijerki Brnabić saopštio jedno ime na zatvorenom sastanku, ali je najvažnije da dobijemo ljude koji će kredibilitetom i profesionalizmom raditi posao”.

Novinar RTS-a pitao ga je šta mu je rekao Milo Đukanović pred put.

“Razmijenili smo nekoliko rečenica u vezi posjete uz nadu da će biti sve kako treba. Mislim da je i on svjestan da politika nategnutih odnosa nije učinkovita. Ne znam da li je tako ranije razmišljao. Pomenuo je i svoj susret sa Vučićem. Očekujem njihovu podršku, oni su podržavaoci Vlade. Svakome je u interesu da ima najbolje moguće odnose sa susjedima”, rekao je Abazović.

Abayovi’ je rekao da očekuje da će Vlada Crne Gore imati odgovor u vezi Otvorenog Balkana sa što većim brojem informacija.

Ponovio je da ima afirmativan stav o toj regionalnoj inicijativi.

“Ali, stvari koje su od velikog značaja za region ne treba da ugrozimo, tako što ćemo neku odluku donijeti za dva dana. Učestvovali smo u Ohridu, kao posmatrači, mislim da nismo napravili nikakav faul. Podigli smo komunikaciju sa premijerima regiona”, rekao je Abazović uz ocjenu da se Otvoreni Balkan može nazvati “čedom Berlinskog procesa” sa kojim je kompatibilan.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com