BEČIĆ: Bez izbora predsjednika Skupštine ne može se sazvati sjednica na kojoj se bira vlada - Volim Podgoricu

BEČIĆ: Bez izbora predsjednika Skupštine ne može se sazvati sjednica na kojoj se bira vlada

Bez izbora predsjednika Skupštine ne može se sazvati sjednica na kojoj bi se birala vlada, pojasnio je za TVCG bivši predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Ističe da rokovi za izbor nisu precizirani, ali da je jasan red koraka koji se mora napraviti kako bi država ušla u redovno stanje.

“Ne postoji precizno definisani rok saglasno Ustavu ili Poslovniku o radu Skupštine, ali možemo govoriti o posledicama ili indirektnim rokovima. Bez izbora predsjednika Skupštine nije moguće izabrati novu vladu Crne Gore i nije moguće sazvati bilo koju sjednicu Skupštine. Jer, jedino ovlašćeno lice , saglasno Ustavu i poslovniku, za sazivanje sjednica je predsjednik Skupštine”, pojasnio je Bečić.

Parlament, kaže, prvo mora biti u potpunosti konstituisan a to znači da mora biti izabran i predsjednik parlamenta kao jedino lice koje je ovlašćeno da saziva sjednice da bi se moglo ući bilo u redovno ili vanredno zasijedanje i parlament da krene da radi i funkcioniše.

Podsjetio je da od trenutka kada predsjednik države dodijeli mandat mandataru za sastavljanje vlade, mandatar ima 90 dana da se izabere 44. vlada Crne Gore.

“Po pitanju izbora predsjednika Skupštine nemamo precizno definisane rokove, ali mogu se izvlačiti indirektni rokovi, imajući u vidu da se bez izbora predsjednika Skupštine ne može sazvati sjednica na kojoj će se birati vlada… Neophodno je izabrati predsjednika Skupštine da bi imali mogućnost da sazovemo sjednicu na kojoj bi se birala 44. vlada”, poručio je Bečić.

(TVCG/RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com