DA LI SU APLIKACIJE ZA “PRAVLJENJE PARA” BILE ORGANIZOVANI KRIMINAL: Tužilaštvo ispituje je li bilo NAGOVARANJA I LAŽNIH OBEĆANJA kako bi opljačkali korisnike aplikacije

"Tvrdim da su oni organizovana kriminalna grupa, i ovdje se radi o organizovanom kriminalu, i očekujem da Tužilaštvo to tako i kvalifikuje"

Podgoričko Osnovno tužilaštvo istražuje, po prijavama više korisnika aplikacija “za pravljenje para” Chail” i TRX,  da li postoji osnov za krivično gonjenje više lica koja su, kako tvrde oni koji su ih prijavili, nagovarali građane da ulažu novac u aplikacije sa jasnom namjerom da ih prevare, odnosno prigrabe ogromnu materijalnu korist na njihovu štetu, saznaje VOP iz izvora bliskih istrazi.

Kako je VOP-u kazao jedan od onih koji su policiji prijavili osobe koje su ga nagovarale da uloži novac, oni su tvrdili da je aplikacija “regularna”, da iza nje stoji “ozbiljna kompanija” te da će ova piramidalna šema sigurno potrajati.

To je činilo više osoba koje su, kako tvrdi sagovornik VOP-a, radile u koordinciji sa jasnom namjerom da prevare što više građana i prigrabe što više novca.

KO STOJI IZA APLIKACIJA ZA “PRAVLJENJE PARA” U CG: Sinovi bogatih očeva zgrnuli novac, sirotinja ostala bez ušteđevine ili u dugovima

“Tvrdim da su oni organizovana kriminalna grupa, i ovdje se radi o organizovanom kriminalu, i očekujem da Tužilaštvo to tako i kvalifikuje”, kaže sagovornik VOP-a.

Više lica je, prema tvrdnjama onih koji su prevareni, nagovaralo građane da ulože novac u aplikacije, planirajući da ih prevare. O tome imaju i, kako tvrde, dokaze u vidu snimaka iz Telegram grupe koja je brojala oko 5.000 članova, a koja je prekjuče ugašena.

Poruka sa ugašene Telegram grupe Foto printscreen Telegram

Sagovornik VOP-a tvrdi da su glavni organizatori prevare u Crnoj Gori mladići koji su, i inače, veoma situirani, a neki od njih su rodbinski vezani sa nekadašnjim visokopozicioniranim funkcionerima u Crnoj Gori.

“Sad da vidimo da li će oni uspjeti da blokiraju istragu kao što se to činilo decenijama unazad u Crnoj Gori”, kaže sagovornik VOP-a.

Prema informacijama koje je dobio VOP, oni koji su imali insajderske informacije odnosno bili na vrhu piramide i kontrolisali “igru”, ulagali su desetine, pa i stotine hiljada eura i “zaradili”, za manje od dva mjeseca mnogostruko veće iznose. Radi se o milionima eura. Sa druge strane, mnogi od onih koji su ulagali, vjerujući ubjeđivanju da će “potrajati”, ostali su bez svog novca. Mnogi su čak dizali kredite ili uzimali novac kod kamataša kako bi “investirali”.

Kako su radile “fabrika para”

Prvo se pojavila aplikacija pod nazivom Chail, koja je imala “zadatke” da se lajkuju objave influensera na Jutjubu i Fejsbuku, a od količine uloženog novca zavisila je i navodna cijena  “lajka”. Tako su oni koji su, recimo uložili tri hiljade eura, dnevno dobijali nagradu od oko 150 eura za lajkovanja, plus bonuse od 15% za svakog novog “investitora” kojeg uključe i procenat od njegovih nagrada… Obećavana su brda i doline, ogromne nagrade u novcu i luksuznim automobilima najuspješnijima, odnosno onima koji uključe najveći broj novih članova.

Za povrat vlastitog investiranog novca trebalo je oko 20 dana, a sve nakon toga trebala je biti čista zarada.

Aplikacija Chail je “zaštekala” kada je, navodno, kompanija koja je njen vlasnik “otkrila” da neki investitori imaju više naloga na istom telefonu odnosno istu IP adresu, pa su isplate blokirane, navodno, dok se taj problem ne riješi.

U isto vrijeme je pojavila se druga aplikacija vezana za kriptovalutu TRON koja čak nije imala nikakve zadatke nego se radilo o, navodnom, klaud majnovanju (rudarenju) kriptovalute, i dnevni povrat novca je iznosio od 8% do 17%, zavisno od iznosa investicije, što je garantovalo povrat uloženog novca u prvih 10 dana, pa je ova aplikacija postala popularna kao “brza”.

Ona je, međutim, kako sada stvari stoje, stavila katanac brže nego prethodna. Uvedena je, navodna, taksa, odnosno porez od 24% i od korisnika se zahtijeva da uplate porez kako bi, navodno, nastavili da primaju dnevne zarade.

Zanimljivo je da je ova aplikacija 10. maja obavijestila korisnike da u Crnoj Gori imaju 2.000 korisnika a u Srbiji 1.000, te da traže glavnog menadžera sa mjesečnom platom od 50.000 dolara i procentom zarade, regionalnog sa mjesečnom platom od 30.000 dolara i procentom od zarade, i još 20 pozicija sa platom od 3.000 dolara. Uslov je bio investiranje u platformu. Ovaj “oglas za posao” je, međutim, vrlo brzo uklonjen sa aplikacije, a poslata je obavijest o obavezi uplate poreza…

Može li neko odgovarati?

Ukoliko su korisnici investirali novac po vlastitoj procjeni i na vlastitu odgovornost, teško se može govoriti o krivičnom gonjenju bilo koga.

Međutim, ukoliko se utvrdi da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi čiji je cilj bio prevara velikog broja građana radi sticanja vlastite koristi, postoji osnov za krivično gonjenje. Da li crnogorska policija i tužilaštvo imaju kapaciteta i volje za takvu istragu?

A.D.

 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com