DAMJANOVIĆ ZA RTS: Ekonomski potencijali neiskorišćeni zbog pokidanih političkih veza

Političke veze Crne Gore i Srbije, koje su bile gotovo pokidane, prouzrokovale su neiskorišćavanje ekonomskih potencijala, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović i dodao da sa novom Vladom nema prepreka da budu kakve bi trebalo.

On je za RTS rekao da je sa ministrom finansija Srbije, Sinišom Malim, razgovarao o spajanju auto-puta između dvije države, kao i rekonstrukciji željezničke pruge Beograd-Bar.

“Hajde da razmišljamo da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu Crne Gore i Srbije i da je posmatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, izvoz i sve ono što je zajednički interes”, kazao je Damjanović.

On je podsjetio da je Srbija proizvođač hrane, a Crna Gora uvoznik, kao i da Crna Gora ima neiskorišćene energetske potencijale koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja obje države.

“Razgovarali smo i o zelenoj energiji, ekološkim projektima, kao i o stvarima koje su sada neka bespotrebna kočnica između ekonomskih relacija Crne Gore i Srbije. Znate i sami da nemamo direktan platni promet 20-ak godina. Mislim da se to može riješiti na nivou ministara finansija i guvernera centralnih banaka”, rekao je Damjanović.

On je poručio da očekuje da robna razmjena između Srbije i Crne Gore do kraja godine dostigne milijardu EUR i podsjeti da je ona u prethodnom periodu stagnirala zbog korone i obustave izvoza strateških poljoprivrednih proizvoda.

“Crna Gora je mnogo skromnija u smislu potencijala za izvoz prema Srbiji, ali zato to kompenzujemo kroz usluge. Govorimo o otvorenosti Crne Gore da kao i ranijih godina u još većem broju primi srpske turiste, da u tom turističkom dijelu podignemo nivo saradnje”, saopštio je Damjanović.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com