Đurović sa ambasadorom Rumunije: Očekujemo veću posvećenost Evropske unije regionu Zapadnog Balkana

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori, Viorelom-Matejem Ardeleanuom, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Uz zahvalnost na rumunskoj podršci evropskoj aspiraciji naše zemlje, predsjednica Đurović je tokom današnjeg sastanka ukazala na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije zemlje i pozdravila privrženost Rumunije regionu Zapadnog Balkana. Ona je istakla da je Crna Gora posvećen i odgovoran partner EU, naglasivši da aktuelna geopolitička situacija zahtijeva da politika proširenja ostane visoko na agendi EU. Na toj liniji, predsjednica Skupštine je navela da članstvo u NATO-u našoj zemlji daje dodatnu sigurnost i podsticaj.

„Pred Crnom Gorom su brojni ciljevi koje ćemo kroz reformske procese ostvariti i očekujem da će to biti adekvatno prepoznato od strane evropskih zvaničnika. Značajan kapital je podrška naših građana članstvu Crne Gore u EU i to je naša velika šansa koju ne smijemo propustiti“, kazala je Đurović.

Ona je upoznala ambasadora sa prioritetima u radu u predstojećem periodu, ističući da su nova parlamentarna većina i Skupština Crne Gore snažno usmjerene ka sprovođenju ključnih reformi.

Takođe, naglasila je da su tehničko-ekspertska iskustva Rumunije višestruko korisna za evropsku integraciju Crne Gore i izrazila očekivanje da će frekventnija komunikacija doprinijeti sveukupnom unapređenju bilateralnih odnosa.

“U tom smislu, Đurović je podsjetila da je u periodu od 2008. do 2020. godine, kroz instrument Tajeks i uz podršku rumunskih eksperata, u Crnoj Gori organizovan ukupno 31 događaj koji se odnosio na brojne oblasti zajedničke saradnje”, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom, predsjednica je naglasila da je Crna Gora već deset godina u procesu pregovora sa EU, te da od 2017. godine nije zatvoreno nijedno pregovaračko poglavlje, što je praksa koja se mora mijenjati što prije.

“Očekujemo veću posvećenost EU regionu Zapadnog Balkana i da u stvarnosti pokaže da je politika proširenja i dalje živa”, poručila je Đurović.

Na toj liniji, pozdravila je dodjeljivanje statusa kandidata Ukrajini i ponovila da će ova država od Crne Gore i dalje imati finansijsku, humanitarnu, kao i ekspertsku podršku i pomoć u procesu pristupanja EU, ali i iskazala razočarenje zbog izostajanja konkretnih rezultata i poruka državama Zapadnog Balkana u pogledu njihovog daljeg napretka u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

“Uz naglasak da parlamenti Crne Gore i Rumunije imaju značajan potencijal za intenzivniju komunikaciju, Đurović je kazala da aktuelna faza integracije naše zemlje u EU iziskuje i poseban angažman na planu parlamentarne diplomatije posredstvom grupa prijateljstva i drugih mehanizama kooperacije”, dodaje se u saopštenju.

Ambasador Ardeleanu je kazao da rumunske vlasti pružaju bezrezervnu podršku Crnoj Gori na putu ka EU, izrazivši uvjerenje da će naša zemlja postati dio evropske porodice u što skorijem periodu. On je naglasio da Rumunija cijeni napore Crne Gore u pogledu usaglašavanja sa politikom i praksama EU, apostrofirajući da će nastaviti da pružaju ekspertizu kako bismo ubrzali našu evropsku integraciju.

“Na današnjem sastanku konstatovano je da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u domenu ekonomije, poljoprivrede, proizvodnje hrane, životne sredine i IT sektoru”, zaključuju u saopštenju.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com