SEKULOVIĆ: Bratić crnogorsko državljanstvo dobila zakonito, za Spajića se ne poklapaju podaci

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića da li je MUP po sili zakona pokrenuo postupak za poništenjenje rješenja o crnogorskom državljanstvu za ministarku Vesnu Bratić, kazao da ukoliko Bratić ima dvojno državljanstvo, ima ga zakonito.

„Jer je crnogorsko državljanstvo dobila pod posebnim, povlašćenim uslovima, na osnovu postupka koji je jasno preciziran zakonom“, rekao je Sekulović na sjednici Skupštine.

Upitan da li je Ministarstvo uspjelo da dođe do informacije ko su ljudi u izvršnoj vlasti koji imaju dvojno državljanstvo, Sekulović je kazao da što se drugih poslanika i minstara tiče, Spajić nije među ministrima kojima su se poklapali podaci.

„Oni podaci nijesu legitimni za Ministarstvo, legitimni su samo zvanični podaci“, naveo je Sekulović.

Kako je rekao, pogrešna je percepcija javnosti da gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona podrazumijeva automatsko gubljenje državljanstva u tom danu.

„Vodi se odgovarajući postupak, gdje se omogućava stranci da se izjasni“, rekao je Sekulović.

„Konkretno Vesna Bratić ima zakonito dvojno državljanstvo“, zaključio je Sekulović.

Nikolić je istakao da Crna Gora zabranjuje dvojno državljanstvo, ukoliko nije stečeno prije 2006. godine.

Poslanik DPS-a Danijel Živković, pitao je da li je MUP preduzeo aktivnosti u saradnji sa državnim organima Srbije, u cilju utvrđivanja tačnosti biračkog spiska u Crnoj Gori za osobe koje imaju dvojno državljanstvo.

Sekulović je kazao da su od Srbije dobili odgovor da shodno njihovom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, to nije podatak koji mogu da proslijede organima Crne Gore.

Upitan da li su ušli u proceduru Izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta, Sekulović je kazao da je sve trasparento, s obzirom da je vođena javna rasprava, formirana radna grupa i upućen javni poziv.

„Savjet za birački spisak će uskoro izaći sa konačnim tekstom izmjena i dopuna“, poručio je Sekulović.

Poslanik Demokrata Momo Korpivica, pitao je da li MUP i Vlada planiraju da institucionalnim putem preispitaju pravnu osnovanost odluka i rješenja stambenih komisija o rešavanju stambenih potreba funkcionera i da li se preduzimaju aktivnosti na planu obrazovanja i početka rada radnog tijela koje je predviđeno članom 16. Zakona o budžetu za ovu godinu.

Sekulović je kazao da imaju obavezu da što prije formiraju Komisiju za stambena pitanja.

„Da bi po objektivnim kriterijumima i transparentnoj proceduri imali legitimnu stambenu politiku“, pojasnio je Sekulović.

On je ocijenio da radna grupa za stambena pitanja mora što prije da se formira, navodeći da će dati sve od sebe da što prije počne sa radom.

„Javni interes ili patriotizam mora da se nasloni na domaćinsko upravljanje, pravično postupanje i transparentnost u radu, mi to radimo i radićemo i ubuduće“, rekao je Sekulović tokom skupštinske rasprave.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com