SINDIKAT PROSVJETE: “Mogućnost štrajka uvijek postoji” KRIVOKAPIĆ: “Nećete nas ucjenjivati” (VIDEO)

“Štrajk je mogućnost, a o tome će odluku donijeti Glavni odbora Sindikata prosvjete”, kazao je portalu Volim Podgoricu VOP predsjednik Sindikata prosvjete Slobodan Savović pred početak sjednice Glavnog odbora. Savović je na pitanje da li se Sindikat odredio u odnosu na jučerašnji govor premijera Zdravka Krivokapića, kazao da će to učiniti upravo na sjednici te da će obavijestiti javnost.

Savović je za VOP, prije sastanka Krivokapića sa direktorima, kazao da će stav Sindikata prosvjete biti da će insistirati da se nastavnom kadru plati dodatni angažman tokom epidemije korona krize u Crnoj Gori zbog, kako  je rekao, eventuanog dupliranog fonda časova i online predavanja. 

Savović Foto: pobjeda.me

Kako nam je kazao Savović, traju pregovori Ministartva i Sindikata, a u njih treba vjerovati dok ne „umru“. Dodao je i da postoji drugi model koji smanjuje taj broj prekovremnih sati i da se radi sve na tome kako bi se uskladili interesi i nastavnika i učenika. Istakao je i da je Sindikat obezbijedio zaštitu od zloupotreba od strane direktora te da da kolektivi sami izaberu model koji im odgovara ili isti prilagode. 

Već mjesecima su aktuelni zahtjevi prosvjetnih radnika da im se plati, kako kažu, dodatni angažman tokom epidemije. Oni tvrde da su tokom epidemije, i rada od kuće, vremenski više angažovani nego u redovnim okolnostima.

Premijer Zdravko krivokapić je juče oštro kritikovao kompletan školski sistem u Crnoj Gori, partijsko zapošljavanje u školstvu a kritički se osvrnuo i na posvećenost i rad jednog broja prosvjetnih radnika.

Na najavu štrajka, Krivokapić je oštro i kategorično poručio Sindikatu prosvjete da “ovu Vladu niko neće ucjejivati, ni političke partije, ni sindikati”.

“Čuo sam na sastanku sa Sindikatom da direktori vrše pritisak na profesore, profesori na Sindikat a Sindikat na Vladu. Ako je to tačno ja vam poručujem da će priča biti u skladu sa finansijskim mogućnostima Crne Gore – vi štrajkujete a plate će vam biti smanjenje na 30 odsto”, rekao je između ostalog premijer.

Prema nezvaničnim informacijama VOP portala od direktora i profesora iz pojedinih škola, već su bili pripremljeni aneksi ugovora za prosvjetne radnike koji predviđaju uvećanje zarada. Ovi aneksi međutim nisu uručeni zaposlenima na potpis, a nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom, vjerovatno neće ni biti jer – novca nema.  

L.Talović – A.Dragnić

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button